Pištěk & Pištěk: Dva světy

Publikováno: 21. listopadu 2022 | autor artmagazin.eu
helmutovy-holky.jpg

Výtvarné světy dvou vzájemně blízkých ale generačně rozdílných tvůrců se harmonicky prolínají na aktuální výstavě v bubenečské Vile Pellé. Theodor Pištěk a jeho syn Jan jsou oba renomovaní výtvarníci a bohatou výstavní historií.

Přehlídka s názvem Dva světy: Pištěk & Pištěk je však unikátní tím, že se oba umělci poprvé setkávají na společné výstavě.

Letošní jubilant Theodor Pištěk (*1932) je známý především svými hyperrealistickými obrazy a návrhy filmových kostýmů, za které získal nejvyšší světová ocenění: amerického Oscara a francouzského Césara.

Po nedávno proběhlé výstavě Senzační realismus v jihočeské Alšově galerii, která se soustředila především na Pištěkova slavná hyperrealistická plátna, ukazuje přehlídka ve vile Pellé další, pravděpodobně méně známé, facety jeho tvorby. Nedávno zrestaurované obrazy Portrét režiséra Františka Vláčila z roku 1958 nebo Hudebníci z roku 1968, které do nedávna visely v Pištěkově mukařovském domě, reprezentují na výstavě umělcovu ranou figurální tvorbu.

dsc7366-kopie.jpg

Jan Pištěk (*1961) je jedním z významných představitelů české postmoderny přelomu 80. a 90. let.  Po pádu komunismu hodně spolupracoval s avantgardní galerií Behemot a jejím majitelem Karlem Babíčkem, kterého nedávno připomenula samostatná výstavu v pražské Kunsthalle. Jan Pištěk se ve svých cyklech rád pohybuje mezi reálným světem a abstrakcí. Na výstavě se prezentuje tvorbou z posledních let.

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.