Petr Šálek – Můj první kaleidoskop

Publikováno: 1. září 2022 | autor Redakce
cd-b-733--pes7069def3-kopie.jpg

Během své víc než čtyřicetileté profesní dráhy reklamního a módního fotografa vytvořil Petr Šálek (* 1948) desítky tisíc snímků na zakázku. Současně fotografoval také volně pro radost.

 

Nejčastěji pracoval s modely, ale zajímala ho i krajina nebo architektura a je autorem i mnoha volných studiových zátiší.

Nedávno se rozhodl ohlédnout, znovu si projít svůj fotografický archiv a z výběru nejlepších fotografií sestavit autorskou monografii pod názvem Můj první kaleidoskop. Vzhledem k velké rozmanitosti témat se soustředil na fotografie s lidmi.

cd-b-860-20-75-12-sbalit.jpg

Ve studiu nebo v reálných prostředích ztvárnil spolu s profesionálními i amatérskými modely desítky příběhů akčních i romantických, ve vodě i nad hladinou, ale vždy kreativně a s profesionálním přístupem. Navíc ze spolupráce s přáteli vznikly neotřelé mezioborové průniky. Například s japanologem a kaligrafem Petrem Geislerem kombinace tradiční kaligrafie a fotografie Jak se kalí grafie nebo s choreografem Felixem Ruckertem série Sbalit (To Pack) se znehybněnými tanečnicemi a tanečníky.

cd-b-716-02-laska-vzhuru-nohama+razitka.jpg

K satirickému souboru fotografií 1984 ho inspiroval slavný román George Orwella. Zatímco dříve experimentoval se světlem ve studiu nebo při vyvolávání filmů v temné komoře, s příchodem digitalizace změnil způsob práce a začal využívat možnosti digitálního zpracování.

Ale chuť neustále objevovat něco nového a experimentovat ho neopustila nikdy. V poslední době se věnuje sférické fotografii, která v sobě skrývá mnoho dosud neprozkoumaných možností.

cd-b-602a-dsc-0037a.jpg

Některé volné fotografické série prezentoval na výstavách nebo je uveřejnil v časopisech, mnoho z nich ale stále zůstává nezveřejněno. Jeho práce jsou k vidění na webu PetrSalek.com.

cd-b-296-p1012031unm.jpg

Redakce měla možnost nahlédnout do rozpracované knihy. Pátrání ve fotoarchivu stále probíhá a není vyloučeno, že se výběr fotografií ještě změní. Definitivní podoba publikace by měla být hotová do konce roku 2022 a pak by mohla jít do tisku.

25-20-25.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.