Pavel Vavroušek – Nová Sedlica – výstava fotografií z posledních ostrovů venkovské pospolitosti

Publikováno: 10. ledna 2022 | autor Redakce
Vavroušek v Leica Gallery

Rádi bychom vás co nejsrdečněji pozvali na výstavu Pavel Vavroušek | Nová Sedlica, která se koná v Leica Gallery Prague od čtvrtka 13. 1. 2022 a bude možné ji navštívit do 27. 2. 2022

Pavel Vavroušek (*1946) nasnímal fotografický cyklus Nová Sedlica mezi lety 1971 – 81 v nejvýchodnější vesnici tehdejšího Československa, v Nové Sedlici.

Vavrousek–03

Tehdy se zde snažil zachytit jeden z posledních ostrovů venkovské pospolitosti, kde lidé žili tradičním stylem života, jen minimálně se lišícím od života svých předků, a v neustálém vyjednávání s přírodou. Fotografoval zde v prostředí, které tehdy ještě nebylo nezasaženo unifikující globalizací.

Vybíral si to mizející, ohrožené, a zachytil je, dokud to ještě bylo možné. Předkládá nám obecný obraz tradiční vesnice, jakoby mimo čas. Vyhýbá se politice i negativním jevům, jako jsou alkoholismus, často nevalné bytové podmínky, nedostatečná lékařská péče, špatné dopravní spojení, postupná gentrifikace a odchod mladých do měst. Není sociálně-kritickým fotografem, nechce představit chudobu a těžký život, ale pokouší se předat nám životní styl, který do určité míry souzní s jeho životními hodnotami.

Vavrousek–04

Současně se zahájením výstavy bude také pokřtěna stejnojmenná publikace, která v současné době vychází.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.