PAVEL SCHEUFLER – PIVO ZA CÍSAŘE PÁNA

Publikováno: 30. srpna 2022 | autor Redakce
s.147.v26.01m.jpg

Na zadní straně této citlivě graficky provedené klasické velké knihy najdete citát Jana Nerudy: „Český duch může sice na čas bloudit, rozmach mohutného jeho křídla může ho zanést někdy třeba až na kraj světa, ale k pivu vrátí se on najisto vždycky zase!“

Béžová obálka s krásnou historickou fotografií (samozřejmě černobílou) navodí hned při prvním pohledu pohodovou atmosféru posezení v zahradní restauraci u pěnivého moku v klasických skleněných půllitrech.

0balka-pivo-ok.jpg

Okamžitě dostanete žízeň a vrhnete se na prohlížení většinou neznámých, ale naprosto úchvatných dobových snímků a záběrů z hospod, pivovarů, společenských událostí, formanských povozů a tehdejších měšťanských domů s dobovou reklamou na pivo.

Už z obsahu je zřejmé, že si autor dal velkou práci popsat systematicky obrazově i v textech plných dat a informací historii piva v našich zemích.

s.86v1.a17m.jpg

V milém a dobře charakterizujícím úvodu Josefa Vomáčky, který je novinářem, kurátorem a milovníkem piva současně, s názvem Pivo jako spojovatel se píše: „Krásné, bizarní, dokumentující či připomínkové fotografie spojuje v této knize poutavý text historika a fotografa Pavla Scheuflera. Chvílemi se to čte s úsměvem, chvílemi s napětím, jindy s údivem. Snímky z jeho rodinné sbírky dokumentují dobu druhé poloviny 19. století, kdy se česká společnost – samozřejmě i s německy mluvícími spoluobčany – vzmáhala raketovou rychlostí ekonomicky, sociálně, kulturně. V době, kdy neexistoval telefon, televize, film, rozhlas, počítače, internet a noviny vycházely jen s cenzurními zásahy, zbývalo jen jedno. Místem pro běžné setkávání, sdružování, komunikaci, tříbení názorů se stala samozřejmě hospoda…“

s.79.n3.03m.jpg

Fotografie v knize jsou neuvěřitelně kvalitní a vypovídající. K nim je navíc vždy připojen víceřádkový popisek či delší text, který je doplňuje konkrétními jmennými, popisnými a datovými informacemi, V redakci jsme konstatovali, že v případě této knihy se jedná navíc i o perfektní učebnici a výborný zdroj nejen pro studenty biochemických technologických fakult zabývající se výrobou a kvalitou piva, ale také pro zájemce, kteří se o historii fotografie a jejích žánrů chtějí hodně dozvědět.


O knize

PAVEL SCHEUFLER – PIVO ZA CÍSAŘE PÁNA

  • Tvrdá knižní vazba, formát B,
  • 160 stran
  • ISBN 978-80-276-0407-4
  • Vydalo Nakladatelství Slovart, Praha, 2022,
  • www.slovart.cz

Vedle klasických černobílých fotografií najdete v knize i mnoho snímků kvalitně kolorovaných, kterým autor věnoval obzvláštní pozornost. Zaujalo nás také jeho porovnání historických inscenovaných a neinscenovaných fotografií nejen na příkladech záběrů různých pivních společností.

s.147.v26.01m.jpg

Tuto neobvyklou a dá se říci, že výjimečnou historicky fotografickou publikaci si hodně užijete a budete se k jejím snímkům a zajímavým textům rádi vracet.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.