Partnerská země Japonsko na veletrhu CeBIT 2017

Publikováno: 8. listopadu 2016 | autor Redakce
CeBIT

Japonsko patří ke špičce v sektoru hightech, do výzkumu a vývoje investuje miliardy a je domovem letošního nositele Nobelovy ceny za lékařství. Je motorem inovací a průkopníkem v technice, vědě a digitalizaci. V březnu 2017 se Japonsko představí jako partnerská země na veletrhu  CeBIT v Hannoveru.

Veletrh začíná už za pět měsíců. Na nejvýznamnějším veletrhu digitalizace CeBIT 2017 přivítáme jako partnerskou zemi veletrhu Japonsko, zemi špičkových technologií. „Japonsko patří v digitalizaci ke světové špičce. Jsme hrdí, že můžeme tuto zemi přivítat jako partnerskou zemi veletrhu,“ řekl Oliver Frese, člen představenstva veletržní správy Deutsche Messe AG, ve čtvrtek v Tokiu. „Japonsko se představí jako vysoce kompetentní země dat, která aktivně spoluutváří věk digitalizace, s tradičně pozitivním přístupem k technice a obdivuhodnou dynamikou při vytváření inovací.“

U příležitosti účasti Japonska na veletrhu CeBIT 2017 pozvalo německé velvyslanectví v Tokiu společně s předsedou vlády Dolního Saska Stephanem Weilem a veletržní správou Deutsche Messe na večerní setkání vysoce postavené zástupce politiky a vědy z Japonska a Německa. S. Weil u této příležitosti zdůraznil: „Dolní Sasko a jeho hlavní město Hannover se velmi těší na účast Japonska na veletrhu  CeBIT 2017. Je pro mne ctí, že budeme moci v březnu v Hannoveru přivítat kromě mnoha japonských vystavovatelů také významnou delegaci. Japonsko a Německo mají v ekonomice mnoho společného. Zástupci Německa s rozhodovacími pravomocemi by se měli pozorně dívat, kde a co se můžeme od Japonska naučit.“ Partnerství s veletrhem CeBIT pro nás proto znamená mnoho šancí.  S. Weil dále řekl: „Účast Japonska v Hannoveru a mnoho rozhovorů s odpovědnými zástupci politiky a ekonomiky prohloubí dobré a úzké vztahy, které   Hannover, Dolní Sasko a celé Německo mají už léta.“

O. Frese zdůraznil: „Rozvoj vztahů Japonska a Německa podtrhne  rovněž přítomnost významných politiků na veletrhu CeBIT v Hannoveru.  Ke společnému zahájení veletrhu CeBIT osobně pozvala japonského předsedu vlády spolková kancléřka Angela Merkelová.  Během  návštěvy v Hannoveru ho bude doprovázet delegace významných osobností ekonomiky. Na veletrhu CeBIT očekáváme v příštím roce také významné zástupce vrcholového managementu japonských podniků, branže informačních technologií a uživatelského průmyslu.“

Předseda japonské vlády Šinzó Abe se na veletrhu CeBIT rovněž sejde s komisařem EU pro digitální ekonomiku a společnost Güntherem Oettingerem, který se první den veletrhu CeBIT 2017 už podruhé zúčastní konference o pokroku v digitální agendě pro Evropu.

Přítomnost japonských firem na veletrhu CeBIT bude ve srovnání s minulými roky výrazně větší. Veletržní správa Deutsche Messe na veletrhu CeBIT 2017 očekává z Japonska více než 100 firem a institucí.    Japonský ústřední stánek bude umístěn v hale č. 4.  Řada podniků ze „země vycházejícího slunce“ bude vystavovat také v rámci jednotlivých veletržních nabídek.  Těžištěm prezentací budou mimo jiné internet věcí a tematika středně velkých a malých firem.

O tom, jak daleko je Japonsko už ukotvené v budoucnosti, podá důkaz také profesor   Hiroší Išiiguro, jeden z mluvčích na CeBIT Global Conferences 2017, které proběhnou 21. března, druhý den veletrhu. Išiguro je ředitelem Intelligent Robotics Laboratory oboru Adaptive Machine Systems na univerzitě v Osace. Vyvinul podle svého vlastního obrazu i humanoidního robota.   Išiguro se zabývá budoucností světa řízeného technikou a klade si mimo jiných otázek také otázku: „Je člověk výběhový model?“

Další vrcholnou událostí v rámci přítomnosti Japonska na veletrhu CeBIT bude Japan Germany ICT Summit v pondělí 20. března, první den veletrhu. Cílem samitu je posílit spolupráci v oblasti informačních technologií, diskutovat o možnostech kooperace se zaměřením na budoucnost a vzájemné investice podniků. Kromě předních členů vlády se samitu zúčastní zástupci progresívních německých a japonských firem z oblasti IT.

Diplomatické vztahy mezi Německem a Japonskem trvají v letošním roce už 155 let. Japonsko je jedním z nejvýznamnějších asijských obchodních partnerů Německa. V roce 2015 představoval objem obchodu mezi Německem a Japonskem cca 40 miliard eur.  Zatímco Japonsko dovezlo produkty z Německa za téměř 17 miliard eur, přišly na německý trh japonské produkty za více než 22 miliard eur.

Vedle dohody na vládní úrovni je nyní uzavřeno více než 300 kooperačních smluv mezi německými a japonskými vysokými školami, řada smluv o projektech a kooperačních dohod s neuniverzitními výzkumnými ústavy.

CeBIT – Global Event for Digital Business

Veletrh CeBIT v Hannoveru je nejvýznamnější světová akce věnovaná digitalizaci hospodářství, správy a společnosti.  V centru pozornosti jsou nejnovější technologie Artificial Intelligence, autonomní systémy, Virtual & Augmented Reality, humanoidní roboty a drony. V rámci scénářů pro uživatele bude na veletrhu CeBIT prezentována digitalizace.   Toptéma veletrhu CeBIT 2017 „d!conomy - no limits“ posouvá do středu pozornosti šance a možnosti digitální transformace. Veletrh CeBIT je spojením výstavy, konference a networkingu a je proto povinným termínem pro celé digitální hospodářství.  Ve velkém počtu je na veletrhu CeBIT zastoupena také mezinárodní scéna startupů.  V rámci přehlídky SCALE 11 se představí přes 400 startupů. Veletrh CeBIT 2017 se koná 20. - 24. března. Partnerskou zemí veletrhu je Japonsko. Další informace na www.cebit.de.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.