Osobnosti české fotografie 2022

Publikováno: 26. dubna 2023 | autor Redakce
kniha-roku-2022-42.jpg

Asociace profesionálních fotografů ČR oslavila již 20. ročník prestižního ocenění Osobnost české fotografie společně s předáváním cen Federace evropských profesionálních fotografů FEP Awards.

Fotografie, jako jedno z nejrozšířenějších a nejkomunikativnějších médií, kdy takřka každý se díky snadno dostupné technice cítí být fotografem, se podobně, jako jiná na technologii založená tvůrčí odvětví, nachází na jedné z klíčových křižovatek svého vývoje, ale i způsobu sdělování. AI nebo-li umělá inteligence je dnes již schopna vytvářet působivé snímky na základě pouhého slovního zadání, na základě několika klávesových povelů či kliknutí myší…

os-cena-2019-15.jpg

Snad i proto je tu již 20 let ocenění APF Osobnost české fotografie, které poukazuje na mimořádné tvůrčí počiny v oblasti fotografie tvořené především člověkem. Jeho schopností vidět nově tento svět, zachytit výjimečné, ale i marginální okamžiky našeho života, stejně tak nabídnout divákovi nepřebernou imaginaci a svět fantazie, který lze zprostředkovat skrze fotografické obrazy.

Důkazy o síle svědectví fotografů, které rozhodně nezastoupí AI,  přináší např. současná agrese Ruska na Ukrajině a zvěrstva ruských vojáků, která páchají na nevinných lidech. APF proto rozhodně bude nadále podporovat kreativitu, ale i humanitu fotografického obrazu a její významné představitele v naší zemi.

os-do-30-cena-2019-01.jpg

Na realizaci letošních oslav, ale i připomínky všech Osobností za historii této ceny, se podílel především přípravný tým Osobnosti pod vedením prezidenta APF Jana Pohribného (Rudolf Jung, Jan Rasch a Petr Štěpán), správní rada APF, ale i mnozí teoretici, kurátoři, fotografové z řad APF i mimo ni.

Jedenáctičlenná odborná porota pod předsednictvím Mariana Beneše, ve složení Dana Kyndrová, Štěpánka Stein, Štěpánka Bieleszová, Zdeněk Lhoták, Jaroslav Prokop, Dan Materna, Aleš Najbrt, Tomáš Vocelka, Josef Moucha a Kryštof Korč, rozhodla, po pečlivém studiu podkladů, o udělení cen Osobnosti následovně.

os-2022-porota-290323-09.jpg

Nositelem titulu Osobnost české fotografie za rok 2022 je Roman Vondrouš

Byl nominován Veronikou Souralovou a Josefem Mouchou

Skvělý fotoreportér, který vedle své práce pro ČTK vytváří ucelené soubory. Jeho styl je charakteristický, nepřehlédnutelný, a zaslouženě je favoritem všech českých i zahraničních fotografických soutěží.
Veronika Souralová

vondrous-r-020.jpg

Na titul Osobnost české fotografie za rok 2022 nominuji Romana Vondrouše (nar. 1975); vedle práce reportéra v České tiskové kanceláři soustavně přispívá prezentacemi autorských děl k jakosti, rozvoji a propagaci české kultury u nás i v zahraničí. Přednáší jako pedagog i při projekcích vlastní tvorby, pořádá dílny pro studenty i pro veřejnost. Průběžně publikuje v tištěných i elektronických médiích.

Vloni uskutečnil sérii osobních výstav: Fragmenty metropole 2020. Městské kino, Nový Bor. 1. 12. 2021 – 20. 2. 2022. Behind the scenes of horse racing. Galeria ZPAF, Katowice. 10. 11. – 30. 11. 2022. Peking 2022. Galéria Nadácie Slovak Press Photo, Zichyho palác, Bratislava. 23. 11. 2022 – 30. 1. 2023. Zákulisí dostihů. Galerie Opera, Divadlo Jiřího Myrona, Ostrava. 5. 12. 2022 – 18. 1. 2023.

vondrous-r-017.jpg

Získal následující ocenění: Czech Press Photo 2021. 1. cena v kategorii Sport za sérii Věrní fanoušci, Národní muzeum v Praze 2022. Sony World Photography Awards 2022. 3. cena v kategorii profesionálních sportovních reportérů za sérii Loyal Fans. Siena International Photo Awards 2022. Honorable mention kategorie Documentary and Photojournalism za fotografii The Czech President Infected with COVID-19. Siena International Photo Awards 2022. Remarkable artwork kategorie Storyboard za sérii Loyal Fans.
doc. Josef Moucha

Nositelem titulu Osobnost české fotografie 2022 – za dlouhodobý přínos fotografii je Daniela Mrázková

Byla nominována Tomášem Fassatim a Danou Kyndrovou

Dovoluji si opakovaně navrhovat paní Danielu Mrázkovu. V Revue Fotografie byla výjimečná a později toho také hodně udělala, což není třeba podceňovat.
Tomáš Fassati

mrazkova-d-image1-10.jpeg

Daniela Mrázková (1942) patří dlouhodobě k nejvýznamnějším osobnostem české, respektive i československé fotografie. Výčet jejích aktivit za šedesát let v tomto oboru shrnout do pár řádků je nereálné a tak si dovolím odkázat na wikipedii. Vzhledem k tomu, že minulý rok oslavila osmdesátku, tak navrhuji, aby jí při této příležitosti bylo uděleno ocenění, které si věru za svoji celoživotní práci pro fotku zaslouží.
Dana Kyndrová

mrazkova-d-image3-14.jpeg

Nositelem titulu Osobnost mladé české fotografie 2022 – do 30 let je Julie Hrnčířová

Ta také získala finanční cenu ve výši 30 000,- Kč od OOA-S na podporu nového projektu a členství v APF na rok zdarma. Nominována Janem Pohribným a Tomášem Pospěchem

hrncirova-j-3.jpg

Julie Hrnčířová (pozn. 18. 3. 1992, v roce 2022 tedy nepřekročila věk 30 let) se pohybuje stejně tak v českém tak i mezinárodním prostoru a ukazuje tedy svým vrstevníkům, jak lze volně propojit vzdělání na českých veřejných vysokých školách (Fakulta umění a designu v Ústí nad Labem, obor multimédia) s dalšími školami (Erasmus na Vysoké škole grafiky a knižního umění v Lipsku, magisterské studium na Ecole Nationale Supérieure of Photographie v Arles).

Stejně tak propojuje fotografii se světem současného umění. Na cenu Osobnost české fotografie do 30 let ji navrhuji za výraznou účast na výstavě „Skrze tebe vidím tebe" v Galerii 8smička v Humpolci, účasti na fotografických festivalech v Oslu i za nedávno uvedenou autorskou výstavu v Ateliéru Josefa Sudka v Praze.
doc. Tomáš Pospěch

Na Osobnost do 30 let nominuji Julii Hrnčířovou, která již delší dobu na sebe upozorňuje svébytným a veskrze soudobým uchopením média fotografie. Její vizualita se opírá o uhrančivou podobu zapomenutých či odhozených věcí, fragmentů architektury stejně tak lidského těla, které získávají skrze její fotografie nové významy. Absolventka řady škol včetně UJEP v Ústí n.L. či ENSP v Arles, pobývá v současné době v Norsku, kde čerpá mj. řadu témat včetně dokumentárních zaměřených např. na polské gastarbeitry.
Jan Pohribný

2. místo v kategorii Osobnost mladé české fotografie 2022 – do 30 let získala

Petra Bašňáková. Součástí ceny je fotoaparát od firmy SONY a členství v APF na rok zdarma. Byla nominována doc. Jaroslavem Prokopem.

3. místo v kategorii Osobnost mladé české fotografie 2022 – do 30 let získal Hiep Duong Chi.

Součástí ceny je fotomateriál od firmy FOMEI a členství v APF na rok zdarma. Byl nominován doc Josefem Mouchou.

V kategorii Fotografická publikace roku 2022 byla porotou oceněna kniha Bára Prášilová: Circles

Graficky upravil: Milan Nedvěd; Nakladatelství PositiF, Praha 2022, nominovali Zdeněk Lhoták, Jan Pohribný a Tomáš Pospěch

Na fotografickou publikaci roku 2022 nominuji knihu Báry Prášilové  Circles, která vyšla v nakladatelství PositiF a je výběrem z takřka 15 let tvorby této originální a invenční autorky. Její tvorba úspěšně a s jistou dávkou humoru až surreálné ironie kombinuje prvky špičkové reklamní i umělecké fotografie aniž by autorka rezignovala na důslednou přípravu až umanutost dokonalým provedením výsledného obrazu.
Jan Pohribný

prasilova-b-kniha.jpg

Autorská kniha Báry Prášilové CIRCLES shrnuje dvě desetiletí úspěšné činnosti, za kterou tato vizuální umělkyně získala řadu ocenění. Pro tvorbu Báry Prášilové je typická hravost a někdy i humor a také až obsesivní posedlost plánováním všech záběrů k dokonalosti, která zároveň diváky fascinuje, ale i trochu děsí. Její typické rekvizity a objekty posouvají fotografii do sféry vizuální a konceptuální hry, kdy hranice zná a určuje pouze ona. Pohrává si jak s dětskými motivy tak i s erotikou. Odkazy na dětství na panelovém sídlišti se mísí se světem pohádek i designu.
doc. Tomáš Pospěch

Publikace z nakladatelství Positif prezentuje tvorbu vizuální umělkyně Báry Prášilové. Její fotografie podle Thomase Beachldela vycházejí z autorčina smyslu pro absurditu,  balancují na hraně krásy a divnosti, skutečnosti a fantazie, něhy a násilí. Kniha je objektem, který je schopen svojí imaginativností i barevností provokovat, povzbuzovat i kultivovat vlastní
představivost.

Zdeněk Lhoták

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.