Obecní dům bude od května patřit divadelní fotografii

Publikováno: 3. dubna 2018 | autor Redakce
Fotografie z pantomimického představení Etudy, Divadlo Na zábradlí (Režie: Ladislav Fialka, Scénografie: Boris Soukup). Foto: Jaroslav Krejčí, 1960, Fotografický fond IDU

První velká souhrnná výstava fotografií z divadelního prostředí Česká divadelní fotografie 1859 – 2017 bude od 9. května do 24. června 2018 k vidění v Obecním domě v Praze.

KDY A KDE:

Od 9. května do 24. června 2018

Obecní dům v Praze/nám. Republiky 5,

111 21 Staré Město

Výstava návštěvníky provede historií českého divadla od počátku vzniku fotografie a nabídne portréty hereckých hvězd, fotografie inscenací renomovaných velkých i studiových scén, divadelních budov i jejich zákulisí, to vše od poloviny 19.  století až po současnost. Autory snímků jsou například legendy jako František Drtikol, Miroslav Hák, Václav Chochola a Jaroslav Krejčí, či pochází ze slavného fotografického Ateliéru Langhans a řady dalších. Současné tvorbě je věnována samostatná sekce, která představí výsledky fotografické soutěže pro profesionály
a studenty. Výstava se zaměřuje i na řadu dalších aspektů historie českého divadla a fotografie, nalezneme zde i srovnání historických a současných propagačních fotografií a materiálů divadel, dokumentaci důležitých momentů našich dějin, ve  kterých divadelníci sehráli významnou roli, či exponáty fotografické techniky.

Součástí výstavy, realizované v rámci oslav 100. výročí založení Československa, bude i doprovodný program, který nabídne nejrůznější workshopy, semináře, přednášky, komentované prohlídky nebo fotografický ateliér Vandy Hybnerové. U této příležitosti vyjde i  stejnojmenná monografie.

*Výstavu připravil IDU ve spolupráci s Národním muzeem pod záštitou ministra kultury Ilji Šmída a primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové. Výstava byla zařazena mezi oficiální aktivity připomínek a oslav významných výročí roku 2018.

ce informací  k výstavě České Divadelní Fotografie naleznete zde nebo na Facebooku přímo zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.