O Kapku lepší focení učí děti, jak zachytit svět

Publikováno: 23. července 2019 | autor Redakce
foceni-s-fuji-1000px.jpg

25. června 2019 odstartoval setkáním ve Fakultní nemocnici v Motole čtyřměsíční projekt s názvem O Kapku lepší focení s Fujifilm, kterého se účastní pět dospívajících dětí a pět výrazných českých fotografů coby jejich mentorů. Na projektu spolupracují Fujifilm a Nadační fond Kapka naděje. Cílem je inspirovat děti k tomu, aby se naučily pracovat s progresivním médiem, a ukázat jejich osobnost prostřednictvím tvůrčí práce. Z fotografií vznikne kalendář Kapky naděje na rok 2020, ale také putovní výstava.

Nadační fond Kapka naděje ve spolupráci s Fujifilm připravil projekt, který propojí pět dospívajících dětí s profesionálními fotografy. Všech pět dětí se léčilo v motolské nemocnici s vážnou nemocí a jejich léčba ve větší či menší míře stále pokračuje. Nemoc výrazně ovlivnila jejich životy i život jejich rodiny. Zároveň ale rostou a dospívají. Jaký je jejich pohled na svět, co je zajímá, co je obklopuje? Aby děti získaly potřebné zkušenosti a mohly se prostřednictvím fotografií vyjádřit, získají své osobní učitele. Fotografové se budou dětem věnovat v průběhu čtyř měsíců a budou s nimi podnikat výpravy do tajů fotografování. Expozice, kompozice, momentka – jak na to, aby fotka vyjádřila naše pocity, zachytila podstatu okamžiku nebo pomohla coby terapeutický proces. Půjde i o technické znalosti: každé z dětí dostalo k dispozici fotoaparát Fujifilm X-T100 se setovým objektivem a v rámci projektu si bude moct na základě rozvíjených schopností vyzkoušet i další techniku pro profesionální focení nebo natáčení.

Děti čekají společné workshopy, přednášky, soutěžní fotografické výzvy a příležitost učit se od zkušených odborníků, kteří jsou zároveň ambasadory Fujifilm: s dětmi bude spolupracovat David Gaberle, Tereza Linhartová, Pavlína Kubíčková, Petr Hajn a Vojta Hurych. Fotografové budou nejen děti učit, ale současně budou i oni sami dokumentovat svůj pohled na dětské osobnosti. Vznikne tak unikátní společné portfolio snímků, které bude propojením různých světů, zkušeností a představ. Pro děti je to velká příležitost, jak se posunout v tvůrčích i odborných znalostech, a věříme, že i pro fotografy bude setkání s mladými bojovníky inspirativní.

foceni-s-fuji-1000px.jpg

Fotografie pořízené během projektu budou podkladem pro kalendář Nadačního fondu Kapka naděje na rok 2020 a připravuje se souborná putovní výstava, která nejlepší snímky představí veřejnosti.

Více najdete zde.

Nadační fond Kapka naděje od svého založení v roce 2000 spolupracuje s Fakultní nemocnicí Motol, která je s příběhem Kapky naděje bytostně spjata. Naší misí je nejen pořizování lékařských přístrojů a důležitého vybavení, ale i práce spojená s psychickou pohodou dětí a jejich osobním rozvojem. V akcích na podporu psychosociálního rozvoje nám pomáhá řada dalších subjektů. Mezi nimi je významným partnerem společnost Fujifilm.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.