Nikon ambasador TOMÁŠ HULÍK

Publikováno: 5. prosince 2016 | autor Redakce
Tomáš Hulík

Za skvělou fotografií není nutné putovat daleko, stačí se rozhlédnout kolem sebe.

Těžko říct, jestli je Tomáš Hulík spíš fotograf, kameraman nebo režisér. Navíc je vystudovaný biolog a environmentalista. Jeho fotografie se objevují v renomovaných časopisech, jako je National Geographic, GEO, Universum, National Geographic Traveller, Wildlife, The Times či Daily Mirror, filmy zase na televizních kanálech, jako je ARTE, NDR, WDR, ORF, Discovery Channel nebo například Al Džazíra. Bez ohledu na to, jestli se tento slovenský Nikon ambasador dívádo hledáčku fotoaparátu nebo stojí za kamerou, téměř vždy je jeho doménou hlavně příroda.

"Když dlouho natáčím, těším se na focení, a když v jednom kuse fotím, těším se, až zas budu něco točit"

,vysvětluje Tomáš svoji mediální rozpolcenost. Přestože se zpočátku bránil focení v Africe, protože je považoval za zprofanované, dnes už ví, že i zde je člověk součástí přírody. Ale ať už je v Mongolsku nebo natáčí bobry na Slovensku, Tomáš přistupuje ke své tvorbě s obrovským respektem k přírodě, což je zřejmé z jeho víceplánových kompozic, kdy se nezaměřuje jen na obyčejné portréty zvířat, ale snaží se je zachytit v kontextu s okolním prostředím. Zřejmě díky tomu působí jeho snímky i filmové záběry tak přirozeně. A právě proto jsou tak oblíbené doma i ve světě. Fotografování totiž nezná hranice, nemá jazykové bariéry. Tomáš je zkrátka člověk s vlastním rukopisem. A na jeho úspěšné cestě ho spolehlivě doprovází Nikon. Také proto si ho tato značka vybrala za svého ambasadora pro Slovensko.

Co nosí Tomáš Hulík ve své fotobrašně? Jako krajinář využívá vysoké rozlišení fotoaparátu Nikon D810, který má vynikající a bohatou barevnou hloubku, fantastický dynamický rozsah a minimum šumu při relativně vysoké citlivosti, což umožňuje snímat i za špatných světelných podmínek. Pro focení zvířat má rád rychlé fotoaparáty Nikon D4 a D5, ale i menší D500, které jsou dostatečně rychlé na to, aby zachytily jakoukoliv akci. Nejraději používá teleobjektivy jako například 600mm/4, nebo 200-400mm/4 nebo nový teleobjektiv 200-500/5,6. Často k těmto teleobjektivům používá i telekonvertor.

A jaké tipy by dal začínajícím fotografům?

Například, že za krásnými lokalitami není nutné cestovat daleko. Stačí se rozhlédnout kolem sebe. Česko i Slovensko skýtají spoustu krásných míst. Stačí se jen dobře dívat a pozorně naslouchat.

Fotografie Tomáše Hulíka si můžete prohlédnout v NIKON PHOTO GALLERY v termínu od 23. listopadu do 31. prosince, kdy se koná výstava "Inspirováno přírodou".

Tomáš Hulík

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.