Muzeum města Kralupy nad Vltavou zve na výstavu fotografií Ladislava Rosíka

Publikováno: 23. června 2022 | autor Redakce
2022-06-06-14-06-49-01.jpg

Výstava přináší průřez fotografickou tvorbou Ladislava Rosíka a bude vzpomínkou na něho i na jeho unikátní fotografie. Výstava bude prodejní, fotografie budou vystavovány v prostorách Městského muzea v Kralupech nad Vltavou, Vrchlického 590, a potrvá do 13.8.2022.

Ing. Ladislav Rosík, CSc (1929 - 2012) je Rodák ze Zlína. Již zde byl zapojen do místního Zlínského fotoklubu. V roce 1961 se se zaměstnavatelem VÚSK a s rodinou přestěhoval do Kralup nad Vltavou, kde spolu s dalšími „kaučukáři" založili fotokroužek v kulturním domě. Postupně si začali říkat Fotoklub Kaučuk a zařadili se ke špičce ve Středočeském kraji. Ladislav byl dlouhá léta jeho předsedou a kronikářem.

Byl také iniciátorem a organizátorem soutěží Jazz ve fotografii, s celostátní i zahraniční účastí a pracoval v porotách řady fotografických soutěží. Uskutečnil přes 35 autorských fotografických výstav, z toho dvě v zahraničí. Na více než 80 výstavách vystavoval stovky svých fotografií a získal více než 40 ocenění. V roce 2006 obdržel od ministra kultury ČR Cenu za celoživotní přínos k rozvoji amatérské fotografie.

2022-06-06-14-06-49-01.jpg

Jeho fotografická tvorba začala běžnými fotografiemi krajiny, portréty, akty. Později se zaměřil na fotografii jazzu a osobně se setkal s různými světovými hudebníky jako Louisem Armstrongem. Jako jeden z prvních začal používat velkou zrnitost coby výtvarný prvek.

Sám o této metodě řekl: „Ta zrnitost byla nutnost, protože jsem odmítal používat blesk, který likviduje celou atmosféru osvětlení, třeba jednou svíčkou. Proto jsem musel z filmu vyždímat, co se dalo. Z tehdejších filmů 21 DIN, později 25 a 27 DIN, se daly vytahovat poslední zbytky osvitu. Výhodou bylo, že rostla zrnitost, což se u jazzu projevilo jako významný prvek. Na koncertech jsem byl vítán a mohl fotografovat dle libosti.“
Dalším jeho velkým cyklem byla „Anatomie parní lokomotivy“, kde využil své fotografické postupy z jazzu. Za zmínku stojí i cyklus „Jeden večer v pařížském metru“ a v neposlední řadě i jeho poslední cyklus „Kanalizační litina/paměť kovu“.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.