Monika Řeháková – rozhovor

Publikováno: 9. dubna 2022 | autor Redakce
rehakova-monika-seen-(1).jpg

Někdy v polovině ledna se na našich stránkách iFotovideo.cz v rubrice Portfolia objevil velmi zajímavý článek s názvem Na hranicích fotografie. Okamžitě zaujal velké množství čtenářů, stal se v následujících dnech jedním z nejčtenějších.

Monika je mladá a velmi sympatická fotografka vystupující pod pseudonymem Amonym (Visuals). Je hrdou držitelkou ceny Canon Junior Award, kterou získala v rámci Czech Press Phota, takže jsem neváhal a poprosil ji o rozhovor. Věřím, že si ho rádi přečtete.

rehakova-monika-yell-wow-(2).jpg

Úvodem obligátní otázka: Co vás, Moniko, přivedlo k fotografii? Jaké byly vaše začátky?

Fotografii se věnuji několik let. Začalo to asi tím, kdy mi bylo asi 12 let a táta si pořídil fotoaparát – chyba (pro něj), už jsem mu ho nevrátila. Na základě nového koníčku jsem vyhledala adekvátní střední školu a vydala se přímo za oborem Užitá fotografie a média. Po úspěšném složení maturitní zkoušky jsem k fotografii přidala i grafiku a video a nastoupila do Ateliéru audiovizuální tvorby a divadla na JAMU v Brně, kde jsem absolvovala bakalářské a momentálně pokračuji v navazujícím magisterském studiu stejného oboru.

Postupně mi však nestačila jen školní cvičení a začala jsem svět skrze výše zmíněná média prozkoumávat víc. Zkoušela jsem nové techniky a způsoby tvorby i ve volném čase. Posun, který jsem v rámci umělecké potřeby udělala, mě neskutečně nastartoval a motivoval v hledání a porozumění uměleckého já.

rehakova-monika-vyporadat-se-(1).jpg

Setkali jsme se osobně poprvé ve venkovním prostoru v Nových Butovicích, kde veřejnost měla možnost zhlédnout i vaši úspěšnou práci. Jaký je to pocit vystavovat a být úspěšnou ve velké soutěži?

Poodstoupím-li od skromnosti, je ohromně příjemný pocit vidět své fotografie zasazené do krásného venkovního prostoru v Praze, dívat se nepozorovaně na lidi, kteří si fotografie prohlížejí, a sledovat jejich reakce, když netuší, že se na ně dívá autorka. Je to právě...


Celý rozhovor najdete v dubnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.