Moc, nemoc a bezmoc v současném umění v centru DOX

Publikováno: 27. června 2022 | autor artmagazin.eu
image-5.png

Jak blízko k sobě má tvorba profesionálních umělců a lidí, kteří tvoří mimo oficiální uměleckou scénu spontánně z nutkavé potřeby a často trpí nějakou duševní poruchou, ukazuje aktuální výstava (Ne)moc v centru současného umění DOX.

Výstava navazuje na dva přechozí výstavní projekty Vanitas a Nadějné vyhlídky a je závěrečným dílem tzv. pandemické trilogie. Z pohledu současné situace, kdy pandemie stále trvá a na Ukrajině zuří válka, jsou otázky moci a bezmoci velmi aktuální.

image-5.png

Práce celkem 41 autorů, z toho ze tří čtvrtin zápůjček ze zahraničí, tematizují patologii moci i sílu bezmoci. Skutečnost, že díla renomovaných výtvarníků jsou volně rozmístěna mezi pracemi autorů žijících ve svých subjektivních světech, záměrně rozostřuje hranice mezi normalitou a nemocí.

Z našich renomovaných umělců jsou na výstavě k vidění práce Daniela Pešty, Jiřího Petrboka nebo Evy Koťátkové. Jedinečné ukázky tzv. art brut nebo také outsider art na výstavu zapůjčily renomované zahraniční galerie, např. rakouské Museum Gugging nebo Christian Berst art brut, Collection Bruno Decharme Galerie Arthur Borgnis  z Francie).

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-prechod-seda65-2.png

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.