Mistrovská šestka – Tereza z Davle – Feminissimo

Publikováno: 27. října 2023 | autor Petr Šálek
2a-sneni.jpg

Fotografovat začala v mládí z potřeby zachytit své osobité vidění světa. V rozhovoru k rozsáhlé monografii Feminissimo, kterou v roce 2009 vydalo nakladatelství Slovart, Tereza říká: „Vnímání krásna se nedá naučit, zvlášť když ho každý vidíme jinde a jinak. Vše ve fotografii přijímám instinktivně a intuitivně.“

Námi vybrané snímky jsou převzaty právě z této publikace. Všechny vznikly klasickou analogovou cestou především na černobílý kinofilm s vyvoláním a zvětšením ve fotokomoře.

1a-susan-def.jpg

Přestože je Tereza z Davle samouk, už dlouho patří k uznávaným profesionálům v oblasti výtvarné fotografie. Její černobílé ženské portréty a akty mohou být provokativní nebo nostalgické, ale nikdy nejsou okázalé, i když se jedná o promyšlené inscenované záběry. Výsledné fotografie působí spontánně, jejich křehké kouzlo okamžiku diváka upoutá a osloví.

3a.-hotel-de-france.jpg

Fotografická tvorba Terezy z Davle prošla od roku 2009 dalším vývojem, ale její dříve vytvořené ženské portréty a figury patří už dnes ke klasice. Více prozradí předmluva ke zmiňované publikaci od Michaela Rittsteina.

2a-sneni.jpg

Michael Rittstein: Předmluva ke knize Tereza z Davle – Feminissimo

Kdysi, před mnoha lety, v temných dobách hluboké totality, existovalo v Praze takové zvláštní místo. Na rohu Mikulanské ulice dodnes stojí dům, ve kterém se nalézala dnes již legendární vinárna U Raráška. Tehdy v ní sedávala veliká a různorodá společnost „vyznavačů reálného života“ a Tereza byla malá holka.

feminissimo-foto-petr-salek-kopie.jpg

Čas nás všech ještě patřil komunistům, a proto hospody byly od rána plné. Zejména U Raráška snili svůj sen o svobodě se sklenkou vína v ruce vedle sebe hudebníci, básníci, veksláci, filmaři, pinglové, literáti a další výrazné figurky ze „zlatého kříže“. Spojovala je láska ke...


Celý článek najdete v listopadovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.