Mistrovská šestka – Oldřich Škácha – gentleman s Leicou

Publikováno: 31. prosince 2023 | autor Petr Šálek
1a.jpg

Při svých fotografických toulkách Prahou téměř vždycky vedly mé poslední kroky do Thunovské ulice na Malé Straně. Na dvoře Hartigovského paláce mě skoro vždycky přivítaly černobílé zvětšeniny zavěšené na sušáku na prádlo.

Text: Petr Šálek
Pak už jen stačilo sejít po pár schodech a vstoupit do království fotografa Oldřicha Škáchy. Ve velké pracovně, kde měl uložen svůj fotoarchiv, voněly chemikálie ze sousední fotokomory. Oldřich mi bez ptaní nalil šálek černého čaje a začali jsme si povídat o fotografii.

1b-kopie-2.jpg

Náš obrazový seriál Mistrovská šestka se tentokrát rozrostl o dvě fotografie. Oldřich Škácha totiž po sobě zanechal archív s 35 tisíci snímky a z takového množství se těžko vybírá. Ani osm fotografií nemůže podat úplný obrázek o Škáchově fotografické tvorbě. Je to jen uznání pro neúnavného reportéra, který svým způsobem zachytil část naší historie na film.

2a-kopie.jpg

Oldřich Škácha (1941–2014) je známý především jako autor mnoha snímků s Václavem Havlem, ale jeho tvorba je mnohem širší. Po vyučení fotografem a maturitě na grafické škole pracoval jako fotoreportér. Již tehdy fotograficky dokumentoval některé události a osobnosti doby.

4b.jpg

S Václavem Havlem a dalšími představitele antikomunistického disentu ho seznámil Pavel Kohout, který zůstal jeho celoživotním přítelem a mentorem. Škáchovy reportáže z okupace v srpnu 1968 udělaly zlom v jeho profesní dráze. Po roce 1969 již nemohl oficiálně pracovat jako fotoreportér a musel se živit, jak...


Celý článek najdete v lednovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.