Minigalerie zve na výstavu Stanislava Pokorného

Publikováno: 1. dubna 2024 | autor Redakce
pokorny.jpg

Vážení přátelé Minigalerie, je mi velkou ctí vás pozvat na další výstavu fotografií. Tentokrát budete mít šanci poznat velmi úspěšného autora Stanislava Pokorného.

Stanislav Pokorný vystudoval Právnickou fakultu UK Praha a Institut tvůrčí fotografie Slezské university v Opavě. Fotografie ho provází vlastně celý život. Fotografuje asi od 7 let, kdy dostal od otce svůj první fotoaparát. Byl jím bakelitový Pionýr 6×6.

V roce 1982 byl přijat do tehdejšího Fondu Výtvarných umění a Svazu výtvarných umělců a stal se jedním z asi 600 fotografů tehdejšího Československa, kteří se mohli fotografií živit. Na poli profesionální fotografie působí více než čtyřicet let. V letech 2009-2019 působil jako kurátor prestižní Nikon Photo Gallery v Praze.

pokorny.jpg

Dlouhá léta (1983-2000) byl asistentem ve společném ateliéru Freda Kramera – tenkrát jednoho z nejlepších módních fotografů – a Prof. Mgr. Miroslava Vojtěchovského – špičky reklamní fotografie a uznávaného fotografa skla. Od nich získal to nejlepší co mohl, profesionální přístup k fotografii, úctu k řemeslu, preciznost a odpovědnost za výsledek vlastní práce s vědomím, že odevzdává dílo na nejvyšší profesionální a umělecké úrovni. Nebylo proto náhodou, že se mu fotografie skla stala osudnou a po celý život se jí živil.

Je členem Unie výtvarných umělců, Federation of European Professional Photographers FEP a Asociace profesionálních fotografů České republiky, ve které rovněž v letech 2004-2017 působil jako president a předseda správní rady. Je autorem několika publikací (Večery s fotografem, Pán Bůh zaplať,  12 Star Gallery – Czech Centre, London a další) a článků v odborných fotografických magazínech.

Tvorba Stanislava Pokorného je zastoupena ve sbírkách Národního muzea fotografie Jindřichův Hradec a soukromých sbírkách. Ve své práci se zaměřuje hlavně na architekturu, portrét, krajinu, panoramatickou fotografii, reklamu a volnou tvorbu.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.