Minifolio | Mája Zunová – specialista tématu měsíce: Mojí krajinou

Publikováno: 7. října 2019 | autor Redakce
maja-zunova-photo-24-04-2019,-08-33-06.jpg

Marie Zunová dělá fotografům modelku nejen v Čechách i v zahraničí, ale je i velice nadanou fotografkou. Momentálně žije v Brandýse nad Labem a její fotografie můžete vidět i v naší facebookové skupince Fotograf roku.

Rozhovor vedla: Simona Nálepková, www.simonaphoto.cz, foto a odpovědi: Marie Zunová, https://500px.com/majazunova, www.facebook.com/marie.zunova.5, www.instagram.com/majazunova

Ahoj Maruško, nejdříve bych ti ráda poděkovala rozhovor pro časopis FotoVideo…

Ahoj, Simi. To já strašně moc děkuji za tuto úžasnou příležitost stát se drobným přispěvatelem do tak skvělého časopisu, jakým FotoVideo bezesporu je. Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že se mi dostane takové pocty. Navíc mezi tolika geniálními fotografy, které v Čechách máme! Je to pro mě velký splněný sen, objevit se ve FotoVideo, nejen jako model, ale také jako člověk občas stojící i na druhé straně fotoaparátu.

foto-simona-nalepkova.jpg
Foto: Simona Nálepková

Pro začátek bych se tě ráda zeptala, jak ses k fotografování dostala a jaké téma tě baví ze všeho nejvíce?

Zhruba před pěti lety jsem se začala věnovat modelingu a tím o všechno v podstatě odstartovalo. Na konci roku 2014 jsem měla možnost stát v Praze modelem známému fotografovi a lektorovi Bryanu Petersonovi, který mě vzápětí pozval na svůj workshop do Nizozemska. Focení mě vždycky bavilo, ale spíš to byly klasické cvaky mobilem a podobně. Když jsem tedy měla vyrazit na svou první zahraniční fotocestu, navíc s někým, kdo by mě teoreticky mohl do fotografie zasvětit, říkala jsem si, že by nebyl špatný nápad koupit si foťák a alespoň to vyzkoušet. Rodiče na mě koukali jako na blázna, že mě focení nikdy nebralo, a nechápali, proč si chci hned kupovat zrcadlovku. Ale šla jsem do toho, protože když se pro něco nadchnu, tak jdu skoro přes mrtvoly. A tak jsem na jaře roku 2015 v Nizozemsku držela v ruce poprvé foťák. Netušila jsem vůbec nic o nastavení, natož o kompozici, světle, o ničem. Ale protože Bryan svoje studenty hecuje, ať fotí na manuál, hned jsem dostala tvrdou školu. Docela rychle jsem se se svým Nikonem sžila a už mi tahle vášeň zůstane asi navždy.

maja-zunova-photo-24-04-2019,-08-33-06.jpg

Nejvíce mě baví asi obecně cestovatelská fotografie. Nemůžu říct, že by mě některé téma bavilo více než jiné. Čím častěji jsem měla možnost cestovat za modelingem, tím víc jsem si rozšiřovala pole působnosti. Bavilo mě fotit, co jsem na cestách potkávala, většinou tedy podle toho...

Celý článek si můžete přečíst v říjnovém vydání FotoVideo!

Více z obsahu nového vydání najdete zde.

fotovideo-10-2019-vizual-v2-.jpg

fotovideo-10-2019-vizual-v3-.jpg

fv10-2019-web3-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.