Minifolio | Jakub Gojda a Lukáš Gojda – specialisté tématu měsíce: Co vytvořila lidská ruka

Publikováno: 1. listopadu 2019 | autor Redakce
lukas-gojda-2.jpg

Lukáš a Jakub jsou dvojčata žijící v Praze. Dlouhé roky se věnují ateliérové fotografii, videím a cestování právě kvůli tomu, aby měli ty nejlepší snímky na prodej. Oba bráchové se řadí celosvětově k fotobankové špičce. Dle mého jsou to prostě machři a já jsem strašně ráda, že s nimi mohu pro náš časopis udělat rozhovor.

Rozhovor vedla: Simona Nálepková, www.simonaphoto.cz, foto a odpovědi: Lukáš Gojda, www.lukasgojdaphoto.com, instagram: @lukas_gojda_photography; Jakub Gojda, www.instagram.com/jakubgojda_photography, www.facebook.com/jakubgojdaphoto/, www.jakubgojda.com, www.slowmotion.cz

Ahoj, kluci, ráda bych vám poděkovala za rozhovor pro náš časopis a v první řadě bych se zeptala, jak jste začínali s fotografováním a co vás k němu přivedlo?

lukas-gojda-autoportret.jpg jakub-gojda-autoportret.jpg

Lukáš: Ahoj Simčo, já děkuji za projevený zájem, moc si toho vážím. Váš časopis jsem začal odebírat v podstatě hned první rok od rozjezdu fotobank a musím říct, že byl pro mě vždycky velikou inspirací. Začátek focení se datuje k jaru roku 2009, tehdy přijel brácha z Brna a mával v ruce časopisem, kde byl článek o fotobankách, konkrétně o té největší − Shutterstocku. Oba nás to zaujalo, a tak jsme se rozhodli, že to zkusíme. Říkali jsme si, že jako menší přivýdělek k brigádám by to mohlo být fajn, tehdy jsme řešili každou korunu. V té době jsme samozřejmě neměli s focením žádné zkušenosti, nafotili jsme na tátův kompakt našeho psa a kočky a velice jsme se divili, že nám téměř všechno odmítli. Když nás po měsíci nevzali ani na druhý pokus, brácha našel někde na netu návod na tvorbu fraktálů a po pár prorenderovaných nocích jsme se tam konečně dostali. Kontroloři nás asi měli za profi grafiky a všech deset snímků vzali. A od té doby se začíná psát historie bratrů fotobankéřů. I starší brácha Štěpán se pak přidal, protože samozřejmě nechtěl být pozadu, takže od té doby v tom jedem všichni tři. Postupem času jsem se naučil zacházet se zrcadlovkou, půjčil si spoustu knížek o focení, zhlédl mraky tutoriálů na YouTube a postupně tomu všemu začal přicházet na kloub.

 

...
Celý článek si můžete přečíst v listopadovém vydání FotoVideo.
Více informací o obsahu listopadového vydání najdete zde.

fv11-vizual-v1-.jpg

fv11-vizual-v2-.jpg

fv11-vizual-v3-.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.