Michal Seidl – Opuštěný svět v Minigalerii Odolena Voda

Publikováno: 7. února 2020 | autor Redakce
odolenavoda-seidl.jpg

Výstava Opuštěný svět bude probíhat od 5. do 29. března 2020, na vernisáž můžete přijít 5. 3. 2020 v 18 hodin.

A rovnou malá ochutnávka, nahlédnutí do opuštěných světů Michala Seidla, což hned může rozvinout fantazii, ...co se asi na těchto místech odehrávalo, než utichla, zastavila se a začala chátrat zubem času:

michal-seidl.jpg
Foto: Michal Seidl, z webu Urbex.cz (tohle místo vypadá jako operační sál... ale to se budeme muset zeptat autora!)

michal-seidl,-klaster-v-italii.jpg

Foto: Michal Mižu Seidl (z fb): Jedno z nejúžasnějších míst, které jsme letos v Itálii absolvovali, byl tento klášter, který byl opuštěn po zemětřesení. Staveb se stejným osudem jsme navštívili hned několik. Nejsou zrovna dvakrát bezpečná pro nějaké šaškování s fotákem, ale naštěstí na nás nic nespadlo. Konkrétně tento strop už visel takřka jen na vlásku a je pouze otázkou času, kdy se zřítí. Snad ne ve chvíli, kdy se pod ním bude někdo pohybovat...

michal-seidl-paternoster-.jpgFoto: Michal Mižu Seidl (z fb): Malá farmička na belgickém venkově. Pojmenovali ji "Paternoster", ale vůbec nevím proč. Co nás ale v této kuchyňce zaujalo, byly keramické nádoby na koření s nápisy v Češtině.

michal-seidl-u-zubaka.jpg
Foto (z fb facebook.com/michal.seidl.7 ) Michal Mižu Seidl, s komentářem „U zubáka...“

michal-seidl,-villa-dorina.jpg

Foto (z fb facebook.com/michal.seidl.7 ) Michal Mižu Seidl, Villa Dorina

https://www.facebook.com/urbexteamkralupy/

Další stránky o opuštěných stavbách a místech:
www.facebook.com/opustenestavby
http://urbex.cz
www.facebook.com/OpustenaMista www.facebook.com/nema.svedectvi

MINIGALERIE ODOLENA VODA
sídlí v Odoleně Vodě, 
ulice Československé armády 247


Pavel Novotný
www.fotonovotny.cz

Přehled akcí najdete zde.

Galerie vznikla jako místo pro prezentaci fenoménu dnešní doby, kterou je digitální fotografie. Všem návštěvníkům chci ukázat, jak lze s tímto oborem pracovat. Samozřejmě se neuzavírám před jinými obory výtvarného umění a na programu jsou také. Výstavy jsou v pravidelném měsíčním cyklu s vernisáží za účasti autora. Toto považuji za dost důležité, neboť pak vzniká krásná diskuze nad díly v průběhu vernisáže a autor má co dělat obhajovat svoje dílka před „přísnou kritikou“.

O Urbexu:
Z webové stránky Urbex.cz, která má v hlavičce dodatek "průzkum moderních ruin". Urbex.cz jsou první české stránky o průzkumu moderních ruin, na jejichž tvorbě se může podílet celá komunita. Občasní přispěvatelé i nadšení zakladatelé, to jsou všichni díky kterým urbex.cz existuje již od roku 2010. Adrenalinové zážitky jsou důležitou součástí našeho života a nehodláme se jich vzdát. Pokud máte podobné zájmy a chcete se podělit o zážitky, fotografie, zajímavé odkazy, lokality nebo nápady, určitě se ozvěte na e-mail info(zavináč)urbex.cz


Co je to URBEX?

Slovo URBEX je zkrácená verze anglického sousloví „Urban Exploration“, což lze do češtiny přeložit jako městský průzkum.

Tento průzkum je zaměřen převážně na běžně nepřístupné urbánní či industriální lokality. Především se jedná o průzkumnické aktivity dnes již opuštěných obytných prostor nebo  průmyslových zařízeních.

Je to moderní koníček, tak trochu jiná zábava, někdy spojená s uměním. Pod pojem Urban Exploration často bývají zahrnovány i další podobné průzkumné aktivity, například tzv. infiltrace, draining, urban spelunking a urban caving.

Tyto aktivity už ze své povahy představují pro průzkumníka různá potenciální rizika, nebezpečí a komplikace. Může se jednat o zranění v následku úrazu nebo případně i o riziko právního postihu v případě zadržení.

Pro někoho je Urbex pouze špinavou a riskantní ztrátou času, pro jiné však představuje možnost nevšedního dobrodružství. Velký počet převážně mladých lidí v západních zemích se začíná této činnosti systematicky věnovat. O této skutečnosti svědčí nepřeberné množství webových stránek s touto tématikou. Opuštěných a neprozkoumaných objektů stále přibývá.

Myslím si, že jsem nebyl sám, kdo jako malý kluk rád přelézal rezavé ploty starých fabrik a vychutnával si ten vzrušující pocit zakázaného. Už dávno nejsme malí kluci, ale z pořádné porce adrenalinu máme radost pořád.

V dnešní době dobře reklamované, předplacené, masové zábavy, která zvesela proudí z překrásných nákupních galerií, může být Urbex alternativou pro lidi, kteří si své dobrodružství chtějí a umí obstarat sami.

Historie urbexu
1793 – Philibert Aspairt, pravděpodobně první moderní průzkumník a katafil, který se ztratil v Pařížských katakombách při průzkumu se svíčkou. Jeho tělo bylo nalezeno o jedenáct let později. Dodnes je připomínán pomníkem se svým jménem.

1861 – Poeta píšící do novin Brooklyn Standard Walt Whitman popsal jeho návštěvu v opuštěném Brooklynském tunelu, který byl postaven jako první podzemní tunel na světě.

1921 – Nejspíše první organizovaná výprava byla realizována francouzkými dadaisty, a to do opuštěného ukrytého kostela sv. Juliena v Paříži.
1977 – V San Francisku byla založen Suicide Club, který měl průzkum staveb jako hlavní náplň.
1986 – V australském Melbourne začala fungovat dnes již kultovní skupina průzkumníků stok a odtokových kanálů Cave Clan.

1989 – Začal v Austrálii vycházet první zpravodaj o opuštěných stavbách Ildraino.
1990 – V Rusku se zformovala skupina tzv. Diggers of the underground planet, kteří prosluli nálezem mučící komnaty ruského cara a tajného metra vybudovaného Stalinem pod Moskvou.

1995 – Založeny první internetové stránky o urbexu : opuštěná, podzemní, raketová sila.

2004 – Asi první český urbexový web o Brně – Kafelánka.

2005 – Vydání první knihy o urbexu a infiltraci o dvěstěčtyřiceti stránkách -Acces all areas – art of urban exploration.

2007 – První videodokument Urban explorers into the darkness od americké režisérky Melody Gilberts.

2010 – Vznik urbex.cz, stránky hlavně o českém urbexu a fenoménu jako takovém.
Text ze stránek http://urbex.cz/o-urbexu-2-2/

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.