Michaela Šmídová zabodovala na Sony World Photography Awards 2016

Publikováno: 29. března 2016 | autor Redakce
Michaela_Šmídová_Czech_Republic_Winner_Open_Nature and Wildlife_2016 Sony World Photography Awards

Češka Michaela Šmídová se stala vítězkou kategorie Nature & Wildlife fotografické soutěže Sony World Photography Awards 2016.

Michaela Šmídová uspěla v kategorii Nature & Wildlife, která spadá do jedné z hlavních soutěžních kategorií Open, se snímkem „Koupel ledního medvěda“. Ten zachycuje zvíře právě v okamžiku, kdy vylézá z vody. Fotografie byla oceněná odbornou porotou v čele s Jaelem Marschnem, který v minulosti pracoval pro Time Out London / Sunday Times Travel jako fotoeditor.

Šmídová patří mezi samouky a fotografování je jedním z jejich největších koníčků. Nejvíce se zaměřuje na fotografování přírody a zvířat. „Když jsem viděla toho ledního medvěda plavat ve vodě, mým cílem bylo zachytit jeho radost z koupele a také energii, s níž se pohyboval. Snímek jsem pořídla v únoru roku 2015 v Praze,” říká rodačka z Příbrami a dodává: Když fotografuji zvířata, snažím se, aby výsledné snímky ukázaly něco víc – aby byly obrazem zvířecí duše. Vždy si počkám na ten správný okamžik, kdy bude možné zachytit zvířata tak, aby byl snímek obrazem jejich typického chování. Často je to jen o náhodě nebo o dlouhém čekání na správný moment.“

Snímek Koupel ledního medvěda“ byl na soutěži Sony World Photography Awards 2016 rovněž oceněn v rámci udílení národní cen, kde skončil na druhém místě za vítěznou fotografií Martina Raka.

Do kategorie Open se letos přihlásilo 95 541 snímků. Kromě Šmídové bylo oceněno ještě dalších devět fotografů, se kterými Češka nyní soupeří o titul Open Photographer of the Year a odměnu pět tisíc dolarů. Za dílčí vítězství získá Šmídová, stejně jako její konkurenti, fotoaparát Sony ɑ7 II.

Všechny vítězné fotografie budou k vidění od 22. dubna do 8. května na výstavě v Somerset House v Londýně jako součást expozice Sony World Photography Awards a budou též zveřejněny v ročence Sony World Photography Awards.

Více o soutěži najdete zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.