Michael Rittstein: S nohama na stole v Museu Kampa

Publikováno: 23. ledna 2024 | autor artmagazin.eu
z05-2925-kopie-2.jpg

Groteskní výjevy s lidmi a zvířaty, plné hravosti, barev a skrytých významů, na desítkách pláten velkých i skromnějších formátů vystavuje malíř Michael Rittstein na své aktuální výstavě v Museu Kampa.

Čtyři roky po bilanční výstavě ke svým sedmdesátinám prezentuje vedle nové tvorby z posledních tří let i dosud nevystavované zápůjčky ze soukromých sbírek, mezi kterými  i několik, které se po letech v zahraničí vrátily do českých sbírek, mimo jiné i do pořádajícího Musea Kampa.

z05-2925-kopie-2.jpg

Výstava nazvaná podle titulu jednoho z vystavených obrazů Nohy na stole představuje tvorbu umělce, který s humorem a nadsázkou glosuje a karikuje svět, který ho obklopuje. V posledních letech pracuje ve svém venkovském ateliéru na Domažlicku, takže se na jeho obrazech často vyskytují venkované nebo personifikovaná zvířata v absurdních situacích.

Ale na výstavě jsou i plátna zachycující malířovy dojmy z cesty po Jižní Americe nebo obrazy s oblíbenou hudební nebo vesmírnou tématikou. Přehnané gendrové korektnosti se vysmívá nekorektním zobrazováním ženských figur (Nekorektní výjev – 2022), ale pro vyváženost nešetří ani muže (Tlustý malíř – 2023).

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.