Medailon – Vladimír Birgus

Publikováno: 1. listopadu 2022 | autor Redakce
vladimir-birgus,-ostrava,-1983.jpg

Představovat jednu z největších a nejpracovitějších osobností česko-slovenské fotografie je vlastně úžasně jednoduché. O osobě profesora Birguse byly sepsány stovky stran a jeho písemná a fotografická tvorba je odhadem ještě o dva řády vyšší – tisíce, desetitisíce?

Desítky samostatných výstav, obrovská vysoce kvalitní kurátorská, kunsthistorická a pedagogická činnost… tak alespoň malá připomínka a díky za skvělé fotografie.

vladimir-birgus,-praha,-1986.jpg

Fotografovat v 70. a 80. letech minulého století komunistické manifestace, prvomájové průvody, slavnostní vojenské přísahy nebo běžný život v ulicích zavánělo posedlostí. Fotograf Vladimír Birgus věděl, že takové snažení nabízí velký tvůrčí potenciál.

Zaznamenával devastaci lidí i prostředí v tehdejším Československu, v Sovětském svazu, Polsku, NDR, Bulharsku a v dalších zemích tzv. východního bloku. Takové snímky nebylo možné ani vystavovat, ani publikovat, a proto často zůstávaly jenom v podobě vyvolaných negativů.

vladimir-birgus,-riga,-1982.jpg

Souborem Tak mnoho, tak málo s podtitulem Fotografie z let, kdy se tak mnoho muselo a tak málo smělo nabízí Vladimír Birgus pohled, při kterém mrazí v osobním listování vzpomínkami na dobu nesvobody.

vladimir-birgus-viden-2009.jpg

Na černobílých fotografiích pozorujeme materiální i mentální úpadek, devastovanou městskou krajinu, šedivé kulisy historických budov v sevření permanentního lešení, kontrasty mezi oficialitou a skutečností...


Celý článek najdete v listopadovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.