Matěj Třasák o svatební fotografii

Publikováno: 30. července 2018 | autor Redakce
Matěj Třasák, Svatební focení

„Svatební focení je obor, který od vás vyžaduje něco navíc.“ Když jsem četl tuhle krásnou a naprosto pravdivou větu zkušeného fotografa, řekl jsem si: toho vám musím ukázat. Je to člověk, který jde za každým focením, za každou zakázkou srdcem i přípravou naprosto a na sto procent. Rád jsem si s ním povídal.

Rudolf Stáhlich

Povídáme si...

Matěji, svatební fotografie prochází u nás už několik let diskusním obdobím, které se hlavně odvíjí od financí a různých konkurenčních soubojů neskutečného množství fotografů, kteří svatby fotí či se jen snaží. Jak jste se k focení těchto slavnostních okamžiků vlastně dostal?

Fotografii a natáčení se věnuji celý svůj profesní život. Než jsem se začal věnovat svatební fotografii, produkovali jsme s přítelkyní několik pořadů pro internetové televize, natáčeli dokumentární sérii pro Nikon, pracoval jsem jako grafický designér a fotograf. Fotil jsem všechno od koncertů po svatby. Focení svateb je však obor, který od vás vyžaduje něco navíc. Je to žánr sám o sobě. Svatby miluju. Na svatbě zachycujete její průběh, tvoříte a vymýšlíte portréty, vnímáte atmosféru celého okamžiku a snažíte se ji co nejvěrněji zachytit. Svatební fotka a jejich série je to jediné, co po letech zůstane a bude lidem neustále připomínat tenhle výjimečný den. Cítím tu zodpovědnost a je pro mě naprosto nezbytné, abych odvedl co nejlepší práci. Snažím se do toho dát srdce a udělat maximum pro klienta. Co se týče trhu, možná je nyní boom, ale časem zůstanou v oboru svatební fotografie jen ti, kteréto baví a umí to. Zbytek přeskočí na novou vlnu nebo to vzdá. Navíc atmosféra se lepší a profesionální svatební fotografové si dnes kolegiálně vyměňuji zkušenosti například na fóru.

Všiml jsem si, že svou svatební fotografickou práci dělíte na tři části − příprava, obřad a portréty. Co byste mohl našim čtenářům o těchto jednotlivých fázích fotografování prozradit? Která je nejnáročnější?

Během příprav je důležité zachytit atmosféru celé svatby a zároveň předat fotografií esenci páru. Snažím se je maximálně vnímat a pochopit. Fotíte portréty, celky i detaily. To vyžaduje dostatek času. Je to nejintimnější část focení a tak k ní i přistupuji. Během obřadu se snažím být neviditelným pozorovatelem. Nechci, aby mi něco uniklo, a současně usiluji o to, aby mě nikdo nevnímal. Portréty jsou tou nejkreativnější částí celého dne. Je jen na fotografovi, jaké prostředí zvolí, v jakém světle a v jaké náladě focení povede. Potřebuji, aby se klient cítil uvolněně a zároveň měl důvěru v to, jak ho vedu. Při módní fotografii má člověk před sebou profesionály. Na svatbě je to vlastně Stanislavského metoda ve fotce naruby. Vyžaduje to proto velké soustředění a přípravu. Vyhledávám měkké něžné světlo, přirozenost a intimitu. Podle toho volím i postup focení a výběr objektivů. Lokace si dopředu studuji, plánuji jednotlivé snímky a vše přizpůsobuji v danou chvíli klientům.

Ještě ale zpět k té přípravě. Jak je to s kontakty, kdo si vás kde najde a jak si vás svatebčané objednávají? Je pravda, že nefotíte každou svatbu, o jejíž focení jste požádán?

Lidé nás nacházejí v zásadě na sociálních sítích a na webu, doporučují nás svatební agentury a postupně k nám více klientů chodí také na osobní doporučení. Moje strategie je taková, že se snažím kvůli dobrým objednávkám být na všech možných sítích, ale ke každé přistupovat s ohledem na její specifika. Web by měl odrážet rukopis fotografa. Osobně na něm mám stálou sadu fotografií, aby si klient představil, jaký je můj styl. Můj profesní facebookový profil odráží krátkodobější projekty. Nechci lidi zahlcovat kvanty fotografií v nepřehledných galeriích, v tomto ohledu je mnohem lepší využívat Instagram. Sociální sítě by si měly získat pozornost, ale lidé s hlubším zájmem už jdou většinou na web.Vždy je pro mě důležité dát klientovi to nejlepšía s tím souvisí i výběr svateb, které fotím. Pokud vím, že má klient jinou představu nebo že bych za daných podmínek nemohl odevzdat odpovídající práci, tak takovou nabídku raději odmítnu.

Co všechno musí současný, vysoce kvalitní svatební fotograf umět a čím vším musí být vybaven? Vím, že tato otázka je technicky subjektivní a odpověď může být hodně široká, ale alespoň něco o technice focení a technice používané…

Svatební fotograf by měl být předvídavý jako reportážní, detailista jako produktový, pózovat a rozumět světlu jako fashion fotograf. Focení svateb je komplexní práce. A díky tomu je krásná. Z techniky volím vždy profesionální řady těla objektivů. Dnes fotím na Nikon D850 a jsem nadšený. Cením si téměř úplné bezhlučnosti stroje, díky níž si můžu dovolit být nenápadný a pořizovat snímky, aniž bych pokazil celou atmosféru hlasitým zvukem sklopení zrcátka. Také obrazová kvalita je perfektní, díky přesnému expozimetru je expozice vždy taková, jaká má být. K tomu jsem i fanoušek megapixelů a v tomto ohledu mi nové tělo dělá velkou radost. Mému úložišti už méně. Dříve jsem si myslel, že je důležité mít pokryté každé ohnisko od 14 do 200 mm. Dnes celou svatbu odfotím dvěma Nikony 35 mm f/1,4 Ga 50 mm f/1,4 G. Z toho z velké části přímo na clonu 1,4. K tomu používám ještě makroobjektiv Nikon 60 mm f/2,8 G a dlouhé sklo Nikon70−200 mm f/2,8 G.

Kreativita svatebčanů a hlavně svatebních agentur, co se lokací týká, nezná mezí. Kde všude jste například svatbu už fotil a kde se vám fotilo nejlépe?

Na lokace si nemůžu stěžovat. Svatební klientela, která investuje do fotografa, investuje i do svatby a často se fotí na těch nejkrásnějších místech na světě. Je jedno, jestli jde o českou nebo zahraniční klientelu. Chtějí si odnášet fotografie z míst, která nejsou nikde jinde na světě, ať už je to v Benátkách za rozbřesku na náměstí svatého Marka nebo v ochozu katedrály sv. Víta. Všechno jsou to magické momenty.

Ještě k tomu vybavení a organizaci focení. Máte skvělou asistentku, ale i tak… Chvíli fotit přípravy, pak obřad v potemnělém sále katedrály a za chvíli venku na plném slunci… Jak to vše časově a organizačně zvládáte?

Moc dobře vím, jak moc je svatební fotografie náročná, a proto fotíme ve dvou. Ve svatební den je kolikrát nutné být na více místech zároveň. Můžu se plně věnovat klientům, zatímco Edita ve stejnou chvíli fotí momentky a svatební hosty. Navíc mám vždycky zálohu na neopakovatelné okamžiky, jako je například první polibek. Každá svatba je překrásná a unikátní, ale z fotografického hlediska má každá stejný scénář. Mění se kulisy, modelové a modelky a atmosféra. Máme to rozdělené tak, že Edita dělá druhého fotografa a produkci a já se můžu soustředit na samotné focení a koncepci.

Po focení přichází zpracování a adjustace. Kolik času věnujete úpravám a co všechno ve finále svatebčanům předáváte?

Zastávám názor, že ve finálním výběru by neměla být žádná fotka, které nevěřím. S tím dost souvisí samotný výběr fotografií, který předchází úpravám. Z mých zkušeností, které jsem za ta léta nasbíral, se mi vyplatilo vybírat fotografie hned po návratu ze svatby. Je to zvyk z focení pro redakce, kdy rychlost odevzdání fotky byla klíčová. Tady je vlastně také. Zní to šíleně: probírat po deseti hodinovém focení tisíc fotografií, ale efekt se dostaví. Vybíráte fotografie ještě se znalostí atmosféry svatby. Člověk si musí najít systém, protože fotit svatby na plný úvazek vyžaduje pečlivou správu času. Není nic horšího, než když se vám nakupí neodevzdané zakázky a vy víte, že zítra máte další svatbu. Navíc klienti chtějí fotografie co nejdříve. Úpravy ze souborů RAW převádím v Lightroomu, finální verze projdouještě retuší ve Photoshopu. Klienti pak dostávají z celého dne minimálně 300 fotografií.

Nebyli bychom v České republice, abych se vás nezeptal na finance. Jak se vlastně taková svatba platí? Nějaká záloha a doplatek po odevzdání díla? Už se vám stalo, že někdo nezaplatil?

Ještě se mi nestalo, aby mi klient nezaplatil. Mám jasně nastavená pravidla. Nedokážu si představit fotit bez smlouvy, která upravuje kromě všeho možného taky zálohy a platby. Nastavili jsme zálohu na 50 procent ceny a zbytek při předání fotografií. Funguje to a je to výhodné pro klienta i pro mě. Klient má záruku, že včas dostane fotografie, a my zase zaplaceno. Na trhu je obvyklé, že si řada kolegů bere dopředu 30 až 40 procent. Je to individuální.

Jste fotograf, vytváříte nejen obrazy určené na dlouhá léta prohlížení, ale zaznamenáváte a vytváříte lidské příběhy, lásku lidí, kteří se rozhodli spolu žít. To je náročná a zodpovědná práce, nemyslíte? Odpočíváte pak třeba i focením jiných témat?

Pořád něco vytvářím a focením i relaxuji. Svou fotografickou relaxaci skrývám pod hlavičkou MakeTrend Production, která pojímá jak naše videoaktivity, tak ostatní fotografické projekty. Například jsem fotil v Alpách noční freeride lyžařky Zuzany Kabelkové a její fotka dnes putuje internetem a viděly ji desetitisíce lidí. Je to krása pozorovat její vlastní nový život na netu. Kromě toho ji Nikon zařadil do svého kalendáře pro rok 2018. Přihlašuji svoje fotky na Czech Press Photo a bylo skvělé, když se má oblíbená fotografie dirigenta Chuhei Iwasakiho dostala na výstavu této soutěže. Letos jsem byl fotit svatební editorial v Číně, předtím ve Švédsku a Portugalsku. Minulý rok zakázané království Lo v Nepálu, kde se mi naskytla možnost nafotit nevěstu v tradičním kroji. Focení je můj život.

Prozradíte nám něco dopředu? Co chytáte například na druhou polovinu tohoto roku či na ten příští?

Co se týká svateb, je toho spousta, co na nás čeká po skončení hlavní svatební sezony v Česku. Máme naplánovaná dvě velká focení, přičemž jedno je zahraniční. Navíc se rýsuje další spolupráce s Light Garden Academy. Na jaře jsem měl možnost vést jednodenní svatební seminář pro fotografy a byl jsem překvapen, jaký to mělo úspěch, takže v tom budeme podle všeho pokračovat. Navíc očekáváme zveřejnění série videí o focení pro Nikon a na podzim chystáme jejich pokračování.

Originál tohoto článku s krásnými fotografiemi najdete v novém srpnovém FotoVideo.

FotoVideo 08/2018


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.