Máte staré fotografie prodejny FotoŠkoda?

Publikováno: 26. prosince 2019 | autor Redakce
fototechnika-skoda-06710017.jpg

Přicházíme v prvním vydání aktuálního roku s novým seriálem o známém obchodu, který ve Vodičkově ulici v Praze nikdy nemůžete minout.

Zavzpomínejte s námi na třicet let, co je Centrum FotoŠkoda na trhu. Co se dělo, jak to všechno probíhalo, co se prodávalo a čím se fotilo, jak se náš malý, ale přitom významný trh vyvíjel. Díky všem, kteří se na tomto seriálu podílejí, a nejen za jejich vzpomínky.

Text: redakce z rozhovorů s Milanem Škodou a dalšími zainteresovanými, foto: Centrum FotoŠkoda, www.fotoskoda.cz

Centrum FotoŠkoda sídlí od roku 2002 v Paláci Langhans ve Vodičkově ulici, v místě, které patří již od nepaměti mezi nejvýznamnější místa spojená s fotografií a důležitými osobnostmi. Dům byl postaven v roce 1870 známým českým architektem Františkem Tesařem. O deset let později zde otevřel Jan Nepomuk Langhans svůj fotografický ateliér. Ten se stal mezi Pražany natolik oblíbeným, že si J. Langhans palác o dva roky později zakoupil a vytvořil v něm Ateliér Langhans, který se i přes konkurenci 40 fotografických firem stal nejvýznamnějším a nejoblíbenějším své doby. Následovníkem J. Langhanse byl jeho zeť Viktor Meisner, který v tradici ateliéru pokračoval až do roku 1949, kdy byl během komunistického převratu zrušen a o dva roky později byl jeho archiv nenávratně zničen. Až po roce 1989 byl palác v rámci restitucí navrácen původním majitelům, rodině Meisnerů. Ta se jej rozhodla zrekonstruovat a při přípravném vyklízení prostorů objevila rodina několik krabic s negativy z Langhansovy Galerie osobností, které byly mimochodem k vidění i na výstavě v pražském Rudolfinu.

Vše kolem fotografie pod jednou střechou

V roce 2002 byl palác zrekonstruován pod vedením architekta Ladislava Lábuse a následně se tam přemístila firma Centrum FotoŠkoda, která je jedním z nejvýznamnějších fotografických center v Evropě. Díky pokračující tradici ateliéru se zde schází velké množství osobností, jako tomu bylo za dob J. Langhanse. Centrum FotoŠkoda je největší prodejnou fotoaparátů a techniky v České republice, takže v ní každý najde, co potřebuje. Mimo ateliéru se v domě nachází oddělení fotoslužeb, které se postará o vše spojené s pořizováním fotografií od vyvolání filmu až po závěrečnou adjustaci. O tom všem si budeme postupně povídat v našem seriálu.

Centrum vzdělávání

Obchod a služby nejsou ale jediným směrem, kterým se Centrum FotoŠkoda ubírá. Od roku 2003 byl spuštěn ...

fototechnika-skoda-06710017.jpg

Máte fotografie prodejny Centrum Fotoškoda z doby, kdy ještě nebyla v Paláci Langhans?
Podělte se o ně s námi! Rádi je zveřejníme, nebo dokonce přidáme do některého z budoucích dílů našeho seriálu. Pište na adresu redakce nebo přímo na e-mail šéfredaktora r.stahlich@atemi.cz.

 

...
Celý článek najdete v tištěném lednovém vydání FotoVideo.
Více o obsahu celého lednového vydání roku 2020 najdete zde.

fotovideo-vice-casopisu-fv01-.jpg

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.