Martin Parr a Sony World Photography Awards 2017

Publikováno: 19. ledna 2017 | autor Redakce
© Martin Parr  Magnum Photos  Rocket Gallery (8)

Ocenění za výjimečný přínos fotografii pro rok 2017 bylo v rámci fotografické soutěže Sony World Photography Awards 2017 uděleno Martinu Parrovi.

Organizace World Photography Organisation dnes oznámila, že ocenění za výjimečný přínos fotografii získává britský dokumentární fotograf Martin Parr. Fotograf si ocenění převezme při slavnostním vyhlašování cen Sony World Photography Awards 2017, které se bude konat ve čtvrtek 20. dubna v Londýně.

Při příležitosti vyhlašování cen budou k vidění vzácně vystavované Parrovy černobílé fotografie z počátků jeho kariéry. Fotografie budou vystaveny v londýnské galerii Somerset House společně s některými z jeho nejdiskutovanějších fotografií, knih a filmů. Součástí výstavy Sony World Photography Awards 2017 bude expozice Parrova díla, která bude probíhat po omezenou dobu ve dnech 21. 4. - 7. 5. 2017. Kromě toho bude mít Parr v pátek 21. 4. 2017 také veřejnou přednášku na londýnské ekonomické a politologické škole London School of Economics and Political Sciences (LSE). Vstupenky jsou již nyní v prodeji na: https://www.worldphoto.org/2017exhibition

Během své více než 40 leté kariéry se se Martin Parr často zaměřoval na témata jako volný čas, konzum či komunikace. Unikátní a rozporuplné vidění světa vždy vedlo jeho diváky k tomu, aby nalézali ve všednodennosti drama. Tím, že Parrovo dílo zaznamenává i ty nejjemnější detaily světa, které v něm nalézá, razila jeho upřímná reflexe národních vlastností a mezinárodních fenoménů cestu novému tónu dokumentární fotografie.

A byla to právě tato oddanost médiu a posouvání hranic, díky níž byla volba Martina Parra jako laureáta ceny pro organizaci World Photography Organisation snadná, a to navzdory jeho nedávnému výroku: „Kdybych věděl, jak udělat úžasnou fotku, nechal bych toho.“

Scott Gray, výkonný ředitel organizace World Photography Organisation poznamenal: „Dílo Martina Parra překračuje všechny zavedené hranice fotografie a ukazuje, že toto médium je vysoce účinným prostředkem komunikace. Parr jako umělec vytvořil unikátní vizuální jazyk, který je hluboce seriózní, ale jeho inherentní humor zároveň umožňuje, aby bylo jeho dílo takřka globálně srozumitelné. Obrovská integrita a oddanost fotografii jako médiu je společným jmenovatelem všech předchozích držitelů Ocenění za výjimečný přínos fotografii. Jsou to kvality, které byly Martinu Parrovi vlastní konzistentně, a proto jsme hrdí, že mu můžeme při příležitosti jubilejního desátého ročníku soutěže Sony World Photography Awards toto ocenění předat."

Poté, co se Parr dozvěděl, že mu bylo ocenění uděleno, uvedl: „Je mi velkou ctí, že mi bylo uděleno Ocenění za výjimečný přínos fotografii, zvláště když jsem si vědom, jak vynikající fotografové ho přede mnou získali, např. William Klein a William Eggleston. Také je velice povzbudivé vidět, že podpora organizace World Photography Organisation a společnosti Sony, kterou poskytují prostřednictvím této výstavy a udílení letošních cen současné fotografii ve všech jejích aspektech, stále trvá.“

Mezi předchozí nositele Ocenění za výjimečný přínos fotografii patří Mary Ellen Marková, Eve Arnoldová, Bruce Davidson či Elliott Erwitt.

Martin Parr se narodil v roce 1952 v Epsomu v hrabství Surrey a k  fotografování ho přivedl jako náctiletého jeho dědeček. Jeho ranou tvorbu charakterizují černobílé fotografie. Parrův příklon k výraznému využití barev v 80. letech 20. století, pro které se stal sám synonymem, byl motivován fotografy, k nimž patřil mezi jinými Stephan Shore, William Eggleston, Peter Fraser nebo Joel Meyerowitz.

Martin Parr nutí diváka, aby se znovu podíval na již známé, a tak už mnohokrát čelil obvinění, že se vysmívá těm, které fotografuje. Cyklus The Last Resort (Poslední útočiště, 1985) je považován za jeho průlomové dílo a Parr se od jeho uvedení stal inspirací celé generace mladých fotografů. Je zapáleným sběratelem knih o fotografii a sám jich také mnoho napsal.

Parr je od roku 1988 členem mezinárodní fotografické agentury Magnum Photos a v roce 2014 byl zvolen prezidentem Magnum Photos International.

Soutěž Sony World Photography Awards 2017 & Výstava Martina Parra

Kurátorkou výstavy je Zelda Cheatleová. Fotografiím, knihám a filmům Martina Parra budou věnovány tři sály v prestižní londýnské galerii Somerset House. Expozice bude součástí výstavy Sony World Photography Awards Exhibition 2017.

Prostor expozice otevírá výběr ze zřídka vystavovaných Parrových fotografií z cyklu Abandoned Morris Minors pořízených na západním pobřeží Irska mezi lety 1980 - 1983. Součástí expozice budou také původní plakáty z první výstavy, na níž byla tato díla k vidění. To vše bude kontrastovat s některými z Parrových nejoblíbenějších snímků, které se všechny zaměřují na globální turistický ruch.

Když Zelda Cheatleová, kurátorka výstavy, hovořila o výběru děl, poznamenala: „Většina lidí poznává ,styl‘ Martina Parra v použití blesku při denním světle, v jeho schopnosti zachycovat Angličany při práci, odpočinku i hře. Tuto všednodennost a obyčejný život vždy dokázal přeměnit na směsici sarkastických postřehů a sociální ironie.

Vzhledem k tomu, že sleduji tvorbu Martina Parra již od jejích počátků, velice jsem toužila po tom, abych mohla ukázat (převážně neznámé) něžné černobílé fotografie ze západního pobřeží Irska. Tyto fotografie opuštěných vozů Morris Minor ukazují skutečnou lásku k irské krajině. Nenaleznete tu žádný výsměch – rozhodně je tu ale charakteristický humor a (pokud to tak mohu u Martina nazvat) – také určitá poezie.

To, jak se Martin trefuje do gigantického turistického průmyslu, se zdá být dokonalým doplněním tohoto jeho raného díla. Turistický ruch je nezbytným zlem – a udržuje ekonomiku mnoha zemí v chodu – ale také hrozí, že pohltí sám sebe jako uroboros, had požírající svůj vlastní ocas. Tyto dvě stránky Parrovi práce, kterých si vysoce považuji, nebývají často vystavovány společně. Tyto aspekty jeho díla nejsou sice tolik známé, ale rozhodně by se jim mělo dostat většího uznání.“

Sony World Photography Awards je největší fotografickou soutěží na světě. Užší výběr soutěžících pro rok 2017 bude zveřejněn 28. února.

Více informací najdete zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.