Martin Martinček – fotograf, který si hrál se světlem

Publikováno: 1. května 2021 | autor Kateřina Davidová
Martin Martinček – fotograf, který si hrál se světlem

Věnoval se především fotografování Liptovské přírody a obyvatelů Liptova. Ve svých fotografiích objevoval a zachycoval krásu všedních věcí, nacházel stále nové a netradiční pohledy na svět a přírodu.

Narodil se 30. ledna 1913 v Liptovském Petru, dětství prožil na Spiši, ve Spišské Staré Vsi a v Šariši – v Sabinově. Po maturitě na reálném gymnáziu v Prešově začal studovat právnická studia na Univerzitě Komenského v Bratislavě, které ukončil doktorátem v roce 1937. Začínal pracovat v advokátní praxi, později v soudnictví. Po osvobození Košic se podílel na organizování Ministerstva spravedlnosti, později Ministerstva financí. Od roku 1946 do uvěznění 25. února 1948 byl prezidiálním šéfem Úřadu předsednictví Slovenské národní rady.

Martin Martinček – fotograf, který si hrál se světlem

Roku 1947 se oženil s akademickou malířkou Ester Šimerovou. Po roce 1948 byl Martin Martinček donucen odejít z veřejného života. Začal pracovat v Liptovském Mikuláši v cihelně na bagru, později na slepičí farmě a také jako plánovač. V roce 1957 se stal členem Svazu slovenských výtvarných umělců v Bratislavě jako umělecký fotograf. Ke konci padesátých let se především jeho zásluhou uskutečnila myšlenka umělců v Liptovském Mikuláši založit Literárně historické muzeum Janka Krále. Martinček byl jeho ředitelem do roku 1961. Po úspěchu jeho fotografií a knih doma i v zahraničí mu Rada Městského národního výboru v Liptovském Mikuláši udělila Památnou plaketu za zásluhy a rozvoj města. V roce 1970 mu vláda ČSSR udělila titul Zasloužilý umělec.

Martin Martinček – fotograf, který si hrál se světlem

Jako čtrnáctiletý si bez vědomí rodičů vydělal na fotografický aparát nošením kufrů cestujícím ze stanice. Fotografii zůstal věrný i během studia na vysoké škole, po nástupu do zaměstnání ji však pracovní povinnosti potlačily do pozadí.

Martin Martinček – fotograf, který si hrál se světlem

Fotografie se opět vrátila do Martinčekova života na Liptově, kam musel odejít v roce 1951. Bylo to v období těžkých rodinných a profesionálních otřesů, když nemohl vykonávat své povolání a kdy se mu zpřetrhaly téměř všechny společenské svazky. Začal pravidelně nacházet inspiraci chozením po horách a fotografováním přírody a všedního života obyčejných lidí, často dřevorubců. Začal se věnovat fotografii profesionálně, jako umělec ve svobodném povolání.

Martin Martinček – fotograf, který si hrál se světlem

V polovině 60. let vydal knihu svých fotografií Nezbadaný svet. Obsahovala rozsáhlý soubor fotografií zachycujících obrazy, které vytvářela hra světel a stínů na pních pokácených stromů, nebo měnící se tvář dřeva a stromů v závislosti na počasí (například obrazy Klebetnica, Tajomné mesto, Kordillery, Hlava byvola, Mexičanka, Astronaut, Mím, Krídlo motýľa, Tanečnica, Klasy, Rybárske siete, Papyrus). Snímky z knihy zveřejnil v roce 1962 britský deník The Times a v následujícím období i další světové noviny a časopisy. Martin Martinček byl v tom čase známějším v zahraničí než doma. Fotografie vystavoval v Metropolitním muzeu umění v New Yorku a v dalších centrech výtvarného umění.

Martin Martinček – fotograf, který si hrál se světlem

V dalších cyklech Svetlá vo vlnách, Svetlá na veciach zeme, Chvála vody, Hora, autor citlivě umocnil náměty, které nabízí lidskému oku příroda. V roce 1964 mu vyšla cizojazyčná kniha fotografií Unerfoschte Wel, o dva roky později Vám patrí úcta a v roce 1969 Ľudia v horách a Svetlá vo vlnách, později Kolíska s poezií Milana Rúfusa.

Martin Martinček – fotograf, který si hrál se světlem

Cyklus Chvála slnka měl velký úspěch na Bienále výtvarného umění v brazilském Sao Paulu v roce 1981 a o tři roky později na Bienále v Benátkách. Autor zobrazil podoby Slunce – jeho odrazy na vodní hladině.

Za svou práci byl několikrát oceněn jak doma, tak i v zahraničí:

  • 1970 titul zasloužilý umělec
  • 1970 čestný titul Excelence FIAP Mezinárodní federace umělecké fotografie (FIAP) v Bernu
  • 1989 Pamětní medaile zasloužilého umělce Josefa Sudka
  • 1998 Cena Martina Benky
  • 2000 Čestný občan města Liptovský Mikuláš
  • 2003 státní vyznamenání Pribinův kříž I. třídy

Martin Martinček – 30. ledna 1913 Liptovský Peter – 1. května 2004 Liptovský Mikuláš – byl slovenský právník a fotograf, jehož dílo výrazně obohatilo slovenskou fotografii.

Zdroj: Wikipedie

 


 

Už máte květnové rozšíření vydání časopisu FOTOVIDEO?

Mistři fotografické reportáže

Obrovskou radost nám udělali dva skvělí fotoreportéři ověnčení spoustou fotografických ocenění, se kterými se nám poštěstilo udělat (v té době ještě z karantény na dálku…) neobvyklý dvojrozhovor. Michal Růžička a Jan Zátorský patří k naší naprosté novinářské špičce, a přestože ten rozhovor měl onu zvláštní lockdownovou atmosféru, tak se určitě stane jedním ze zlatých materiálů naší časopisecké historie. Doporučujeme!

DOBRODRUŽSTVÍ – PETR JAN JURAČKA NA ISLANDU

Horká láva neměla šanci!

Další, naprostou „bombou“ tohoto květnového vydání je horká fotografická lekce a vyprávění neskutečného Petra Jana Juračky. Tento náš dlouholetý kolega si opět po čase dal laťku ještě trochu výš a vyrazil si povídat s několika drony a dalším fotografickým vybavením s aktuálně velmi žhavým vulkánem na Islandu. Fotografie této nádherné přírodní události jsou sice vidět na sociálních sítích, ale vytištěné na papíře jste je už viděli? A dokonce s neuvěřitelně vtipným textovým doprovodem Petra Jana Juračky? To určitě ne! A na závěr článku ještě jako přídavek najdete jeho skvěle nastříhané video, které si můžete přes QR kód přehrát ve vašem smartphonu.

A ještě jeden skvělý fotoreportér!

Když už byl úvodní rozhovor tohoto vydání s Michalem Růžičkou a Janem Zátorským skoro hotový, dostaly se nám do ruky nádherné velikonoční snímky špičkového fotoreportéra Reuters a Slovenské tlačové agentury, Radovana Stoklasy. To musíme mít, rozhodlo se téměř jednohlasně. A tak se volalo a psalo na Slovensko, Radovan byl velmi vstřícný a na svět přišla další nezapomenutelná radost s neskutečnými fotografiemi.

Fotograf roku má aktuální téma: Zlatá hodinka

Vkládejte do něj své fotografie! Je to úžasně barevné téma. Všichni se společně rádi zaměříme na hru světel a stínů a ikonickou zlatou hodinu – poslední hodinu denního svitu, kdy slunce svým měkkým světlem krásně maluje a stíny se stávají plastickými a vytvářejí neskutečné obrazce, které podněcují fotografovu představivost. Foťte a vkládejte své příspěvky na toto téma do soutěže Fotograf roku průběžně a kdykoli a nejpozději do 30. 5. 2021 na http://fotografroku.ifotovideo.cz

VE VLAKU

Mimochodem! Všimli jste si také této speciální kategorie Fotografa roku! Foťte ve vlaku, vkládejte své snímky na web fotografroku.ifotovideo.cz, vyhrajte kilometrickou banku na 2000 kilometrů a cestujte s Českými drahami, kam se vám zachce!  Více na stranách 102 a 103.

Je toho hodně, co vám v tomto vydání nabízíme.

Přejeme vám s naším květnovým vydáním hezké chvíle a vybíráme z jeho rozšířeného obsahu například následující články:

ROZHOVOR: Michal Růžička a Jan Zátorský

Tyto dvě velké osobnosti české fotožurnalistiky není třeba představovat. Prohlédněte si jejich úžasné snímky!

ROZHOVOR – Michal Růžička a Jan Zátorský

DOBRODRUŽSTVÍ: PETR JAN JURAČKA NA ISLANDU

Davídci a Goliáš, aneb s drony do hrdla vulkánu? Myslíte si, že je to možné? Petr vás přesvědčí, že ano!

PETR JAN JURAČKA NA ISLANDU

RADOVAN STOKLASA: Bolo by to dlhé rozprávanie…

Asi jste si všimli, že dokumentární a reportážní fotografové si v tomto vydání udělali na dálku něco jako přátelské setkání.

RADOVAN STOKLASA – Bolo by to dlhé rozprávanie…

ROZHOVOR: Odpovídá pan Dayong Li

CEO Venus Optics o jeho začátcích, současnosti i o tom, že je to velmi příjemný a chytrý člověk. Krásně jsme si popovídali. Čtěte pozorně.

ROZHOVOR – Odpovídá pan Dayong Li

PRAXE: SVÍCENÍ A FOTOGRAFICKÝ PROJEKT

Stanislav Petera – Jak se fotila Studená válka? Standa má obrovské fotografické projekty a my představujeme jeden z nich.

Stanislav Petera – Studená válka

PRAXE: DALŠÍ VELKÁ VIDEOPORADNA

Akustika a záznam zvuku při tvorbě videa, dvě velmi důležité věci a rady pro videonadšence.

Akustika a záznam zvuku při tvorbě videa

TECHNIKA: Hasselblad 907X 50C

Podívejte se s námi, co umí tato lahůdka, kterou měli někteří členové naší redakce v rukou.

Hasselblad 907X 50C

POZOR, máme nový dárek k vašemu předplatnému, vyberte si ho! Už jste si objednali vaše FotoVideo až domů! Je to stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě dárky odjakživa patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Je tu velké květnové FotoVideo

Je tu velké květnové FotoVideo!

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.