Martin Beck / Kouzelný cirkus

Publikováno: 5. května 2017 | autor Redakce
foto-ii.jpeg

Výstava „Martin Beck: Kouzelný cirkus“ bude posledním připomenutím 40. výročí této inscenace na repertoáru souboru Laterny magiky. Vernisáž se uskuteční 4. května v 17 hodin v Café Nona na Nové scéně Národního divadla. Vystavovaný soubor, který bude na Nové scéně k vidění do 5. června, čítá několik desítek fotografií.

Martin Beck, fotograf lidských duší, se vydal za poselstvím inscenace, kterou kdysi Evald Schorm spolu s Josefem Svobodou, Janem Švankmajerem a Jiřím Srncem vytvořili jako metaforu lidského života. Prostřednictvím černobílých, jen někdy mírně kolorovaných portrétů současných, ale také některých původních interpretů jubilujícího díla, nachází Martin Beck nenásilnou cestou podstatu inscenace Kouzelný cirkus: ukazuje zrození, život i stáří. Klauni, kteří jsou hlavními postavami, během představení stárnou a v původním záměru měli i zemřít, ale tuto myšlenku autoři brzy zavrhli – klaun je přeci nesmrtelný! Takže ani Martin Beck nehledá ve své sérii poselství o konečnosti, ale naopak kontinuitu a postavy inscenace propojil osudy původních představitelů, kteří jsou na jeho fotografiích skutečně o 40 let starší.

Fotograf Martin Beck je s Národním divadlem spojen oběma svými profesemi, je totiž také členem operního souboru. Jako portrétista na svých snímcích zvěčnil již řadu umělců a osobností nejen Národního divadla. Mezi dubnem roku 2016 a 2017 věnoval své úsilí a umění především souboru Laterny magiky a jeho inscenacím. Vystavené fotografie z cyklu Kouzelný cirkus vznikly při několika příležitostech mezi 29. listopadem 2016 a 26. dubnem 2017 – poslední kousky tedy putovaly do rámů ještě téměř mokré od poslední vodní lázně.

Martin Beck totiž pracuje tradiční „mokrou“ cestou, vyvolává filmy, zvětšuje fotografie, vše je ruční práce s fotoaparátem Hasselblad 503CW, což je jen maličko zmodernizovaná verze legendárního Hasselbladu 500C, kterých několik zanechali na povrchu Měsíce američtí průzkumníci v roce 1969. Z klasického aparátu vznikají v kombinaci s jednoduchým černým pozadím a jediným rozptýleným světlem portréty neobyčejné nálady a působivosti.

Martin Beck: Kouzelný cirkus

Nová scéna ND, Café Nona

Vernisáž: 4. 5. 2017, 17.00

Trvání výstavy: 5. 5.–5. 6. 2017

www.laterna.cz

Právě vychází
fv03-24-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.