Makro Milana Blšťáka v Crème de la Crème

Publikováno: 1. února 2024 | autor Redakce
844-majak-0217-m.jpg

Přinášíme vám jednu logickou novinku, o které věříme, že se usadí a bude se vám líbit. Poskytovat informace o galeriích a jejich činnosti je práce velmi zajímavá, ale také někdy až detektivní.

Naštěstí u relativně nové galerie etablované v patrovém zmrzlinovém salonu v Praze na Národní třídě jsem měli práci snadnou. Podklady dorazily komplet a včas, takže čtěte a běžte se podívat.

912-jaguar-m.jpg

O autorovi

Vystudoval na FEL ČVUT obor Mikroelektronika a pracuje v oboru počítačové grafiky a velkoformátových tisků. Na přírodní makrofotografii se specializuje od roku 1997, kdy ji objevil, začal fotit a vystavovat. Fotí ji pouze ve volné přírodě a je hodně specifická – jsou to hlavně záběry vody v různých podobách: rosa, kapky deště, ale i ledové krystaly nebo námraza a to vše ve velkém zvětšení až do 6:1.

Od roku 1998, kdy vystavil v galerii Milena na Staroměstském náměstí svoje první makrofotografie, zrealizoval už přes 70 autorských výstav v Čechách i v zahraničí. Do dnešní doby makrofotografie prezentoval postupně ve výstavních kolekcích Svět jako makro I–IX a jeho makroobrazy zdobí desítky firemních i soukromých interiérů, kam přinášejí pohodu a kouzlo detailu.

829-trpytky-m.jpg

Co říká o makrofotografii…

Od počátku mého focení výrazně pokročily veškeré fotografické, počítačové i tiskové technologie. Do roku 2011 jsem makro fotil na diapozitivy a teprve potom postupně přešel na digitální techniku. Ano, technika je nesmírně důležitá, ale pro mě zůstává makrofotografie stále stejným spojením tří jednoduchých věcí: fantazie přírody, mého vidění světa skrz objektiv a velké dávky trpělivosti i nadšení.

Nemusím skládat fotky z mnoha záběrů nebo jim dodávat atmosféru různými filtry a úpravami. Nepotřebují to, svět je sám o sobě dostatečně pestrý a tvůrčí.

906-polapene-m.jpg

A co říká o svém focení…

Nejraději fotím brzo ráno v probouzející se přírodě, do které ještě nestačila vstoupit lidská noha, ale i přes den v zimě na horách a u zamrzlých potoků. Hlavně ale všude tam, kde není signál a kde mi v hlavě nezvoní poplašné zvonečky úkolů.

Nejraději mám extrémní počasí – mráz, mlha, mrholení, chladno a oroseno. Prostě čas, kdy je příroda nedotčená a hlavně liduprázdná. Je to svět, který vám nedá nic zadarmo, a já věřím v základní životní rovnováhu. Za to ranní vstávání, desítky hodin v mokru, mrazu, někdy i v dešti mě příroda čas od času odmění makrozáběry, které jsou skoro zázraky a nebudou se už nikdy opakovat.

844-majak-0217-m.jpg

Měl jsem to štěstí, že jsem byl při tom, proto mě tenhle svět pořád tolik láká – je nádherný a díky téhle rovnici mi připadá i spravedlivý. Každý povedený záběr mi vždy připomíná, jak je příroda dokonalá a že by k ní měl člověk přistupovat s větší úctou…

Fotografické vybavení autora

Fotoaparáty: Nikon D810, Nikon D800, Nikon D3x, do roku 2010 analogové Nikon F100 a F90x;

objektivy: 2× NIKKOR MICRO 60 mm, NIKKOR MICRO 70–180 mm a NIKKOR 50 mm;

příslušenství: soupravy blesků a makroblesků Nikon, mezikroužky, makroměch a spousta dalších drobností

O výstavě

Vernisáž je 1. února 2024 od 18 hodin a samotná výstava potrvá až do 17. dubna 2024 ve Zmrzlinovém salonu Crème de la Crème v Národní 23, Praha 1, otevírací doba: 11–22:30 hodin.


Celý článek najdete v únorovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.