Lumír Žemla / Duše v nás

Publikováno: 15. února 2017 | autor Redakce
relax-zemla-mail.jpg

Nenechte si ujít výstavu s názvem "Duše v nás", na kterou vás zve Lumír Žemla! V březnu vás přivítá v prostorech Domu kultury města Ostravy.

Lumír Žemla - Duše v nás

Člověk je schránkou, která byla pouze zapůjčena k dočasnému užití. Ač se svět měří dle této zapůjčené schránky, tak nás (lidi) mnohdy překvapí, jaké stopy si neseme ve svém nitru.
Schránka se samozřejmě mnohem lehčeji ztvárňuje výtvarníkům, či fotografům a je takovým mrtvým zaznamenáním pózy a výrazu. Kdo se ukrývá pod touto maskou je většinou divákovi skryto.
A tak jsem se zaměřil na duši, na duši, kterou tyto schránky ukrývají. Naslouchal jsem příběhům a cítil to, co je už od doby pohádek:

„A duše? Viděl jste někdy duši, pane Kabát? Mohu vám směle říci, že je to mnohem míň než pořádný rybí měchýř - takové pfff, nafouknuté nic! Zvážit ji nemůžeš, změřit ji nelze, chutná neslaně, nemastně, nevydává ani vůně, ani smradu....“ (Citace z pohádky Hrátky s čertem).

Šel jsem za touhou divákovi přinést aspoň trochu z toho pfff. Jestli se mi to povedlo, musíte zjistit sami. Soubor „Duše v nás“ je putováním, které je mnou již klasicky fotovýtvarně pojato. Hledejte příběhy duší v nás. Každý má tu svou a každá je jiná...svá. Možná, že v obrázcích naleznete i kousek toho svého příběhu.

Lumír Žemla (nar. 11.08.1974)
„Původním zaměřením výtvarník; od plátna se postupně dostal k počítačové grafice a od ní k fotografii. Pokud bychom jej měli nějak stručně charakterizovat, tak jde o zřejmě nejvýraznějšího českého propagátora výtvarné fotografie, který se snaží do obrazu přenést především emoce. Zatímco hodně lidí stále spojení digitálních úprav a malování v jednom snímku zavrhuje, on sám se je snaží spojit. Mezi malbou a fotografií tak nevytváří napětí, ale staví mosty. Touto optikou je také potřeba se dívat na jeho tvorbu.“ Citace DIGIarena

Výstava bude trvat od 3. 3. 2017 do 26. 3. 2017
Odkaz na výstavu:
http://www.dkmoas.cz/index.php?ID=6339

plakat-mail.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.