Litography – výstava kamenných tisků U Posledního soudu

Publikováno: 13. června 2022 | autor Redakce
lithography-perex.jpg

Od začátku června můžete v pražské Galerii a vinárně U Posledního soudu navštívit  výstavu Lithography s podtitulem Ze sbírkových fondů ArcusGallery

Neotřelá výstava Lithography vystřídá v útulné minigalerii U Posledního soudu zajímavou expozici černobílých fotografií básníka, hudebníka a fotografa Jana Olberta Sen.

Slovo litografie je složené z řeckého lithos, tedy kámen, a grafein, tedy psát. Jde o nejstarší techniku tisku z plochy – kamenotisk. Jejím vynálezcem byl roku 1796 Aloys Johann Nepomuk Franz Senefelder (* 6. listopadu 1771; + 26. února 1834 v Mnichově). Narodil se v Praze a kamenotisk se 350 let po vynálezu knihtisku stal další tiskovou technikou.

lithography-plakat.jpg

Litografie je založena na chemických vlastnostech jemnozrnného vápence, který v místech pokreslených mastnou barvou absorbuje tiskařskou barvu, zatímco nepokreslená místa zůstávají hydrofilní a barvu odpuzují

Kamenotisk je i dnes vyhledáván mnoha výtvarníky, někteří se této grafické technice věnují soustavně, jiní ji využívají jako vhodné doplnění jiných výtvarných směrů. Sbírkové fondy ArcusGallery obsahují litografie mnoha současních umělců.

lithography-oberthorova-vesnice.jpg

Připomňme alespoň Karla Beneše, Tomáše Bíma, Jiřího Boudu, Ludmilu Jiřincovou, Borise Noska, Zuzanu Oberthorovou, Petra Ptáčka  či Vladimíra Suchánka, jejichž grafické listy jsou základem celé výstavy. V expozici se však objeví a doplní ji i litografie dalších českých a zahraničních umělců.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.