Liberecká škola fotografie ve fotogalerii Severočeského muzea

Publikováno: 21. ledna 2023 | autor Redakce
Linie nepokoje hl

LINIE NEPOKOJE 25. 1. - 21. 3. 2023

Linie bývá obvykle harmonickým základním skladebným prvkem obrazu. Jako Ariadnina nit vede oko diváka plynule z jednoho místa na místo jiné, provází ho po ploše snímku.

Někdy však stačí málo – linii zavést do nečekaného kontextu prostředí či obarvit natolik výrazně, že zdánlivá harmonie při bližším zkoumání uvádí pozorovatele do nepokoje, ve kterém setrvává při současném bloudění a hledání odpovědi na neklidné otázky proudící do vědomí z hloubi percepce zaskočené nejistotou. Ta je oděná do zdánlivě přirozených kompozic v případě Miloše Nejezchleba anebo naopak, umocněna každodenní nahotou v souboru Tenká červená linie Šárky Košatecké.

Výstavu Liberecká školy fotografie ve fotogalerii Severočeského muzea můžete shlédnout:

25. 1. 2023 – 21. 3. 2023

O autorech

Šárka Košatecká (* Praha, 1980) po vystudování Obchodní akademie na Žižkově absolvovala obor Bezpečnostně-právní studia. Dodnes působí ve státní správě. V dětství se věnovala především hudbě, obliba ve sborovém zpěvu jí vydržela do dospělosti. Později se začala věnovat fotografii a nyní dokončuje druhý ročník studia v Liberecké škole fotografické. Sama o tomto procesu uvádí: „Racionální a rigidní povaha mého vzdělání a dosavadního zaměstnání mě v posledních letech spontánně přivedla k fotografii, která mi dává prostor kompenzovat tvůrčí potřeby mé osobnosti.“ Svou první fotografickou výstavu představila v roce 2020 v Praze v rámci projektu Za sklem. Její fotografie byly několikrát publikovány mj. v časopise FotoVideo. Dílem též podporuje nadační fond Obnova Krušnohoří. Těžištěm její tvorby jsou inscenovaná všednodenní zátiší, ačkoliv s oblibou pracuje i s promyšlenými autoportrétními inscenacemi, jako lze spatřit na aktuální výstavě.

Košatecká in

Miloš Nejezchleb (* Vyškov, 1978) vystudoval Masarykovu universitu v Brně, obor Management a od roku 1999 pracuje ve finančním sektoru jako manažer na různých pozicích, momentálně v oblasti HR. Žije s rodinou v Moravském krasu a před 6 lety se rozhodl opustit komerční focení a věnuje se již zcela výhradně výtvarné fotografii. Jeho obrazy si nacházejí kupce ze stran fanoušků i sběratelů jak doma, tak v zahraničí. Jen za poslední dva roky jich prodal přes sto. I jeho cesta k fotografii se datuje do dospělosti, do doby, kdy se mu narodila první dcera. Další linkou mezi oběma autory je obliba v barevné inscenaci. Miloš Nejezchleb za tento svůj přístup obdržel řadu domácích i mezinárodních ocenění (např. Czech Press Photo, 2018 v kategorii Lifestyle; Fine Art Photographer of the Year, 2021 v Londýně, …). Navzdory své úspěšnosti zůstává skromným a poctivým tvůrcem s nohama na zemi, který si veškerou práci na svých fotografiích odvádí sám, včetně postprodukčních úprav, jimž však co nejvíce předchází již při samotné aranži scény.

Nejezchleb in

Průvodní text: Alena Čechová

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.