Letní lidé v Paříži

Publikováno: 31. ledna 2022 | autor Redakce
foto-frantisek-dostal.jpg

Čas běží vždy jen kupředu a může někdy přinášet i příjemná překvapení.

Třeba i takové, že fotografie pořízené v Čechách u řeky Sázavy fotografem Františkem Dostálem (nar. 1938) byly prezentovány pod názvem Letní lidé na podzim v roce 2021 až v hlavním městě Francie, v Paříži.

Tímto městem protéká také řeka, která se ale jmenuje Seina. Její název začíná stejným začátečním písmenkem jako řeka Sázava…

Rozsáhlý fotografický dokument Letní lidé je o lidech, kteří trávili víkendy na břehu řeky Sázavy, a vznikl převážně v letech 1968 až 1990. Právě tam k řece vedle lesů si z Prahy odbíhali odpočinout lidé zvláště po sovětské okupaci v roce 1968.

foto-frantisek-dostal.jpg

V Paříži výstava proběhla v Českém kulturním centru. Přesněji v Paris – Prague Jazz Club, kde každý pátek probíhají jazzové koncerty. Při zahájení expozice v září 2021 proběhly rovněž oslavy piva a ochutnával se poctivý český guláš…

Pro autora fotografií F. Dostála to byla příjemná zpráva, že expozice byla pro velký úspěch prodloužena až do března roku 2022! Zřejmě tomu všemu napomohl zájem diváků o jiný styl trávení víkendů, než probíhá u obyvatel Paříže.

Obnažená těla opalujících a lenošících lidí, kteří konzumují pivní mok, jsou zachycena na fotografiích dokumentujících již odešlé časy. Ty se třeba i opakují, ale již v silně odlišném kabátu. Opět se tak potvrdila stará pravda, že rovněž fotografie napomáhá ke sbližování lidí.

Fotografie od řeky Sázavy se tak ocitly až u řeky Seiny. Není to příjemné zjištění pro samotného autora fotografií? Ano, fotografie vždy zastavuje čas a někdy i kroky lidí. V příliš spěchajícím současném světě se tak dostavuje i příjemný pocit, co že to ten fotografický obrázek dokáže.

Zapsala: Alena Vykulilová ASČF

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.