Lenka Hatašová nafotila Proměny Nadace Archa Chantal

Publikováno: 12. prosince 2023
7-chantal-poullain-final-(kopie).jpg

Legendární kalendář Proměny Nadace Archa Chantal vychází již popatnácté ve zbrusu nové podobě – obměněný tým nabídne fanouškům neobvyklých portrétů známých osobností sérii, která letos poprvé ponese název Proměny Fantazie 24.

Novinku vysvětluje její autorka, fotografka Lenka Hatašová: „Stylizace českých hvězd do podoby známých osobností nejen ze světa filmu, jak jsme je znávali dříve, skončila. Ke třicátým narozeninám nadace jsme vytvořili něco, co tu ještě nebylo.“

1-lucie-vyborna-final-(kopie).jpg

„Nejde ani tak o fotografie jako o fotografické obrazy, založené na klasických portrétech kombinovaných s fotografickou syntézou – tedy tím nejnovějším, co moderní technologie dnes nabízejí. Pro mě byl tento počin absolutním experimentem a úchvatným procesem, kdy jsem poprvé ve své kariéře mohla dát naprostý průchod fantazii a dokonale ji zhmotnit. Nedílnou součástí obrazů jsou i jejích názvy, do kterých jsem se částečně pokusila zakomponovat svou životní filozofii i humor.“

4-zdenek-pohlreich-final-(kopie).jpg

Kalendář Proměny se za roky své existence stal sběratelským artefaktem, mezi sběrateli umění a dražiteli kolují i velkoformátové zvětšeniny originálů samotných portrétů, které je i letos možné opět ve prospěch nadace vydražit. Ta si již léta klade za cíl humanizaci dětských zdravotnických zařízení.

8-dana-drábová-final-(kopie).jpg

„Důvod, proč o tohle všechno usiluju, je prostý – v nemocnici by se nemělo léčit pouze tělo, ale i obolavělá duše. Pohoda a harmonie jsou přece základním předpokladem fyzického zdraví,“ říká herečka a zakladatelka projektu Chantal Poullain, jejíž portrét ve zbrusu novém kalendáři symbolizuje jízdu na pomyslné arše, která jak sám název napovídá: Chrání naše dětství. Kalendář samotný je možné zakoupit prostřednictvím webu nadace, originální tisky ve formátu 70 × 100 cm budou pak součástí dražby.

  1. Leden – Lucie Výborná, Všichni jsme jeden
  2. Únor – Karel Kovy Kovář, Mám návod na oživení Jednorožce
  3. Březen – Dana Drábová, Sny nás drží naživu
  4. Duben – Zdeněk Pohlreich, Nejdůležitější věci se odehrávají pod hladinou
  5. Květen – Tereza Kostková, V tobě vidím sebe
  6. Červen – Pavel Zedníček, Závodník Romantik
  7. Červenec – Chantal Poullain, Chráním vaše dětství
  8. Srpen – Marie Rottrová, S tím bláznem si nic nezačínej.
  9. Září – Noid, HumaNoid
  10. Říjen – Elizaveta Maximová, Sklízím, co zasévám
  11. Listopad – Taťjana Medvecká, Divotvorné ráno divadelní divy. Do puntíku
  12. Prosinec – Řidič slečny Dej si (banán)

Celý článek najdete v prosincovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.