Ladislav Kamarád – solitér na české fotografické scéně

Publikováno: 29. února 2024 | autor artmagazin.eu
07-pano-tristolicnik.jpg

Motto: Svými fotografiemi se snažím vytvářet „okna do ztracených světů“. Jsou to velké „hologramy“, které vás vtahují dovnitř – nic vám nepřekáží a vy náhle, zcela nerušeně vstupujete do iluze…

Text: Petr Šálek, www.artmagazin.com

Velkolepé pohledy do krajin sahající k obzoru, zasněžené velehory, mystické záběry hvězdné oblohy nebo tajuplná lesní zátiší patří k nejznámějším fotografiím Ladislava Kamaráda. Autor, který je originální v přístupu k fotografii i ve výběru a zpracování svých záběrů, je držitelem mnoha domácích i zahraničních ocenění.

06-lezici-strom-.jpg

Člověk mnoha talentů se širokou znalostí přírodních věd a digitálních technologií, horolezec a aktivní sportovec objevil fotografii již v dětském věku. Z původního koníčku se postupně stala profese. Je fotografický samouk a mimo jiné též autor mnoha zajímavých technických řešení napříč obory.

05-stran-kvetouci-stromy.jpg

Již v 19 letech si zkonstruoval a sám vyrobil (včetně optiky) precizní astrograf, později výrazně vylepšil funkci profesionálního filmového skeneru a pro fotoaparát Hasselblad zkonstruoval a vyrobil podtlakové kazety, zajišťující přesnou rovinu svitkového filmu (220) s tolerancí do 0,02 mm.

03-skaly-ir850.jpg

Objektivy a fotoaparáty si též sám vylepšuje (justuje mechaniku a dodělává/centruje optiku až k dokonalé ostrosti). Svůj vlastnoručně vyprojektovaný pasivní dům poblíž Prahy doplnil také řadou originálních řešení.

04-kometa.jpg

Je zřejmě jediný, kdo fotografoval s profesionálním středoformátovým systémem Hasselblad ve výšce nad 8000 m bez asistence výškových nosičů a použití umělého kyslíku. Má za sebou mimo jiné dvě zdolané osmitisícovky – himálajskou Čo Oju (8201 m) a karákóramský Gašerbrum II (8034 m). Ladislav Kamarád si neklade za cíl maximalizovat zisk a ulehčit práci, ale usiluje o...


Celý článek najdete v březnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.