Komunikace – výstava k výročí Svazu českých fotografů – Ambit kláštera Panny Marie Sněžné

Publikováno: 23. října 2019 | autor Redakce
foto-stepanka-nohynkova.jpg

Ambit kláštera Panny Marie Sněžné, 24.10. - 22.11.2019. Otevřeno denně 10 -18 hod. Vstupné 60 Kč, snížené 30 Kč.

Svaz českých fotografů, z.s. je spolek s téměř stoletou tradicí. Jde o největší fotografickou organizaci u nás. Rok 2019 je pro SČF rokem několika významných výročí: slaví 100 let od ustavující valné hromady Svazu československých klubů fotografů amatérů - svého bezprostředního předchůdce, která se konala 8. 12. 1919  ve velkém sále hotelu Palace v Panské ulici v Praze, a zároveň  50 let od obnovení svazu a navázání na meziválečnou tradici, a to znovuvytvořením SČF na ustavujícím sjezdu v Přerově 1. 2. 1969. Letos také uplynulo 30 let od otevření první galerie SČF 1.3.1989 v domě U Bílé růže v Kamzíkově ulici, které bylo součástí oslav 150. výročí zveřejnění vynálezu fotografie.

K oslavě byla připravena exozice zahrnující několik výstav. Sbírka fotografií SČF, v níž lze najít více než 12 000 fotografií od počátku 20. století po současnost, která je cenným zdrojem poznání historie naší země i vývoje fotografie, bude představena výstavou Naši prezidenti, nabízející historické záběry českých prezidentů i obrazové srovnání prezidentských kampaní.  Historie SČF a jeho předsedů připomene výstava výjimečné a zároveň rozporuplné osobnosti - Jána Šmoka. Výsledky soutěže na téma Komunikace dokazují, že tvůrci spojení s SČF mají co říci i k aktuálním současným tématům. Představí se i fotografové, kteří se letos zúčastnili soutěže o Mistra SČF, nechybí ani pohled na tvorbu zahraničních fotografů ze spřáteleného slovenského ZSF (Zvaz slovenských fotografů).

foto-karel-hajek.jpg

Výstavy  prokazují jedinečnost fotografického uskupení současného SČF, jeho význam  pro zejména amatérskou fotografii. V neposlední řadě má zavazující tradice vliv i na kultivaci tvorby a výtvarného projevu vůbec fotografující veřejnosti.


komunikace-pozvanka.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.