Kniha – Barva na fotografiích z 19. století

Publikováno: 8. ledna 2024 | autor Redakce
barva-obalka-ke-schvaleni.jpg

V edici Národního technického muzea Krása historické fotografie pod číslovkou pět vychází bohatě ilustrovaná kniha s názvem Barva na fotografiích 19. století. Kniha dvojice autorů Pavel Scheufler a Lucia Horucková se věnuje ručnímu kolorování fotografických vyobrazení, není tedy o „pravé“ barevné fotografii, ta v této edici již vyšla.

Svým časovým záběrem logicky klade důraz na zlatý věk kolorování, kterým bylo období do dvacátých let 20. století, tedy doba, kdy ještě nebyla k dispozici v širším měřítku využitelná metoda barevné fotografie.

9.3.59.v12.d15.jpg

Kolorování s cílem dodat monochromatickým obrazům realističtější dojem barevného světa se provádělo již od nejstarších fotografických technik. Logicky navázalo na předchozí malířskou a grafickou tradici, a proto ve fotografických ateliérech v prvních desetiletích fotografie pracovali také mnozí absolventi malířských akademií.

9.3.07.v12.a21prusvit.jpg

Provázanost u některých forem fotografických vyobrazení s malířstvím byla dosti úzká a existovala v tomto směru také regionální specifika. Odlišný způsob koloristické práce zaznamenáváme zejména ve východní Asii. Ilustrace v knize mají proto celosvětový záběr, a i když pocházejí z valné většiny ze sbírek obou autorů, zahrnují i ukázky z domácích institucí.

winter02.v7.a02.jpg

V jednotlivých kapitolách dvojice autorů seznamuje s využíváním přírodních i syntetických barviv používaných ke kolorování, pomůckami a metodami kolorování po jednotlivých hlavních technikách a typech vyobrazení, včetně kolorování diapozitivů a dalších nepapírových podložek.

O knize

  • Název: Barva na fotografiích 19. století
  • Autoři: Pavel Scheufler – Lucia Horucková
  • Odpovědná redaktorka: Michaela Hrubá
  • Fotografie a digitalizace: Pavel Scheufler
  • Vydalo: Národní technické muzeum, 2023, v edici Krása historické fotografie, svazek 5
  • Distribuce: eshop.ntm.cz, www.ntm.cz
  • Vydání první, 192 stran
  • ISBN 978-80-7037-395-8

Objasňuje pojmy jako chromofotografie, opalotypie, krystoleum, ukazuje krejonové portréty, kdysi velmi rozšířené. V historických přehledech se věnuje kolorování v českých zemích a koloristům mimo ně. Závěrečná kapitola čerpá inspirace z historie kolorování v současnosti. Přílohu knihy tvoří chemicko-technologický výzkum, který na několika vybraných snímcích prováděla Zuzana Machatová z Bratislavy.

3.13.v71.11.jpg

Publikace tak propojuje česko-slovenský odborný svět. Ostatně právě v Bratislavě byl v rámci Mesiaca fotografie v listopadu 2023 představen výstavní pendant knihy na výstavě Kolorovaná fotografie v Múzeu fotografie ve Stredoeurópskom dome fotografie. Výstava je tam prodloužena do konce února 2024.

barva-obalka-ke-schvaleni.jpg

Spojením autorské dvojice fotografa a historika fotografie s restaurátorkou papíru a fotografií a malířkou vzniklo nevšední dílo, které šířkou záběru nemá obdobu ani v podobné literatuře v zahraničí. Škoda že není v angličtině.


Celý článek najdete v lednovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.