Kniha a výstava: SUDETY – Jaroslav Kučera

Publikováno: 22. listopadu 2016 | autor Rudolf Stáhlich
jaroslav-kucera-kniha.png

Významný český fotograf – dokumentarista pokřtí svou novou knihu a představí u příležitosti svých 70. narozenin kolekci fotografií Sudety. I proto titulní fotografie knihy „Andrea – Cheb“ bude současně i leitmotivem výstavy.

Kniha bude pokřtěna na vernisáži výstavy SUDETY dne 6. 12. 2016 v galerii Czech Photo Centre v Praze.

Dotyčná výstava bude otevřena od 7. prosince až do 15. ledna, vždy v út-pá od 11:00 do 18:00 hodin a v so-ne od 10:00 do 18:00 hodin. Kurátorkou je Daniela Mrázková, která ji samozřejmě i zahájí.

Autor k vystavovaným fotografiím

Po roce 1989 se Sudety začaly vzpamatovávat z těžkého snu o „krásném zítřku“. Devastace, kterou za těch více než čtyřicet let prošly, byla znát na každém kroku. Tři miliony vyhnaných sudetských Němců byly nahrazeny chudšími obyvateli z vnitrozemí, „rabovacími gardami“ poválečných vítězů nebo přistěhovalci z východních zemí. Ti všichni se mnohdy chovali k Sudetům jako k dobyté zemi a režim jim v tom vydatně pomáhal. Na jedné reportáži pro časopis Reflex jsem se rozhodl stav této části naší země „čtyřicet let poté“ zdokumentovat. Od roku 1990 jsem do Sudet jezdil, fotografoval lidi a jim svěřenou zemi dřív, než tady začne působit nový řád a kdy všichni rádi zapomenou, jak to tady kdysi vypadalo.

Z textu knihy historičky umění PhDr. Daniely Mrázkové

„Jaroslav Kučera má vzácný dar komunikace s lidmi, který mu dovoluje sblížit se téměř s každým, získat jeho důvěru, ba sympatie, a vstupovat i do jinak přísně střeženého lidského soukromí. A je jedno, zda jde o prostitutky operující na proslulé mezinárodní silnici E55 , cikána Arpáda, který seděl dvanáct let ve Valdické věznici, anebo o pana faráře.

S obdobnou lehkostí však Kučera umí zacházet i s prostředím, ve kterém jeho lidé žijí. Umí si k němu najít klíč - výmluvné charakterizační znaky.

Ano, dalším Kučerovým nevšedním darem je -  dar slova. Tedy to, co většině fotografů a vůbec lidem vyjadřujícím se obrazem, zpravidla chybí. Kučera své snímky totiž většinou doprovází vlastním textem. Ale nikoliv popisně faktografickým, nýbrž vtipnými literárními glosami, které obrazovou výpověď nesmírně obohacují. Dávají jí další obsahový i umělecký rozměr. Ba dokonce lze říci, že v mnoha případech jde o dvě paralelní plnohodnotné výpovědi – obrazovou a slovní.

Vlastně až dnes, při pohledu zpět na uplynulá léta a rozvíjející se Kučerovu tvorbu, lze odpovědně konstatovat, že Jaroslav Kučera nemá doma konkurenta – ani ve své ani v následujících generacích. Možná Karla Cudlína, rovněž skvělého dokumentaristu a reportéra, jehož tvorba má pozoruhodnou obrazovou kvalitu, ale je to Kučera, kdo jako citlivý seismograf či barometr ve svých snímcích bezpečně zaznamenává všechno podstatné, co se v psychosociální sféře života jeho země děje.  Možná také, a to vůbec nejspíš, v rámci celosvětového dění Antonína Kratochvíla, z jehož fotografií emoce, člověčenství a svébytný estetismus přímo kapou. A jejichž silná působivost rovněž spočívá ve zvláštní metaforice, v tom, že samy fotografie jsou jen náznakem obsahů, které se odehrávají jakoby „za nimi“…  Ale je to přece jen Kučera, kdo je tvůrcem naprosto jednolitého a zcela jedinečného díla vázaného k rodné zemi. Přesněji k pohnutému osudu země v samém středu Evropy, což samo o sobě znamená riskantní osud. A současně jedné ze zemí bývalého tzv. východního či komunistického bloku, což rovněž samo o sobě znamená a ještě nějaký čas bude znamenat přinejmenším jakýsi „cejch“, označkování. Sudety jsou stěžejní částí tohoto Kučerova díla.“

O knize:

  • Monografie:        SUDETY – Jaroslav Kučera
  • Text:                       PhDr. Daniela Mrázková, Jaroslav Kučera
  • Všechny texty jsou v češtině a angličtině
  • Fotografie:             Jaroslav Kučera
  • Formát:                  230 x 217 mm
  • Stran:                      128
  • Vyobrazení:            107 černobílých fotografií s popisky
  • Náklad:                   600 výtisků
  • Vydalo v r. 2016:     Vydavatelství JAKURA
  • Cena:                      300,- Kč
  • ISBN:                       978-80-906532-0-7
  • Kontakty:               Jaroslav Kučera – mobil: 603 842 759, jarkucera@volny.cz, www.jaroslavkucera.com
Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.