Klasici pobaltské fotografie vystavují na Staroměstské radnici

Publikováno: 16. srpna 2016 | autor Redakce
romualdas-rakauskas.jpg

Česká federace fotografického umění (ČFFU) pořádá výstavu Litevští mistři fotografie a Gunars Binde. Výstava bude otevřena pro veřejnost od 10.září do 9.října 2016 v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstké radnice.

Tato výstava nabízí mimořádnou příležitost seznámit se s tvorbou šesti významných autorů, kteří proslavili pobaltskou fotografii po celém světě a jejichž  snímky jsou zastoupeny ve sbírkách mnoha světových galerií a muzeí.

Existencialismem ovlivněný Antanas Sutkus (*1939) hypnotizuje diváka výmluvnými psychologickými portréty a silnými kompozicemi, zatímco Romualdas Požerskis (*1951) vypráví cestu člověka časem a světem ve své rozsáhlé časosběrné sérii s liliputánem Alfonsem v hlavní roli. Ve fotografiích Alexandrase Macijauskase (*1939) se odráží syrovost a zemitost litevského venkova a jeho malých velkých příběhů, které zachytil mimo jiné ve své kolekci z dobytčích trhů. Pro poetický cyklus “Kvetení” Romualdase Rakauskase (*1941) je charakteristická záplava jarních kvítků dotvářející autorovy umělecké vize. Tvorba pátého litevského fotografa Virgiliuse Šonty (*1952) je zastoupena prostorově velkorysými snímky z baltského pobřeží či amerických pouští a emocionálním souborem fotografií dětí z litevských dětských domovů. Součástí rozsáhlé expozice na Staroměstské radnici je také výběr aktů a legendární soubor “Létající ženy” lotyšského klasika Gunarse Bindeho (*1933).

Fanoušci fotografie mají mimořádnou příležitost se osobně setkat s Romualdasem Požerkisem a Gunarsem Bindem při autogramiádě, která se koná v úterý 13.září od 17:00 hodin ve výstavních prostorách.

LITEVŠTÍ MISTŘI FOTOGRAFIE A GUNARS BINDE

10.9. - 9.10. 2016

Galerie: Křížová chodba a Rytířský sál Staroměstké radnice, Praha

Otevírací doba: denně 10.00 – 18:30

 

Výstava probíhá za podpory Hlavního města Prahy a pod záštitou Velvyslanectví Litevské republiky a Velvyslanectví Lotyšské republiky.

Pořadatel výstavy:

Česká federace fotografického umění (ČFFU) je nezisková organizace, která od roku 2005 podporuje a rozvíjí fotografické umění v České republice a prezentuje českou fotografii na světových soutěžích a u mezinárodních fotografických organizací.


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.