Karel Otto Hrubý: Retrospektiva

Publikováno: 8. května 2023 | autor Redakce
karel-otto-hruby╠u,-madona-z-jzd,-1970,-c╠îb.-fotografie,-v.279-mm,-s.403-mm.jpeg

Jsou výstavy, které si opravdu nemůžeme nechat ujít. Tato je jedna z nich, a protože trvá až do 21. května, určitě si ji nenechte ujít ani vy.

 

V dějinách české fotografie druhé poloviny 20. století bychom našli jen nemnoho tak vlivných, a přitom tak málo známých tvůrců, jako byl Karel Otto Hrubý (1916–1998).

karel-otto-hruby╠u,-civilizovana╠u-krajina,-1967,-c╠îb.-fotografie,-v.294-mm,-s.372-mm.jpeg

Byl to nejen výtečný autor, ale do dění ve fotografii se zapojoval také jako teoretik, kritik, kurátor, organizátor a v neposlední řadě i jako pedagog Střední uměleckoprůmyslové školy v Brně, Lidové školy umění Jaroslava Kvapila a Institutu výtvarné fotografie.

karel-otto-hruby╠u,-des╠îtivy╠u-den,-1951,-c╠îb.-fotografie,-v.300-mm,-s.365-mm.jpeg

Ze všech těchto pozic s obrovskou přesvědčivostí ovlivňoval a kultivoval domácí fotografickou scénu, přestože pracoval v nesmírně turbulentním období našich dějin. Uchovat si energii a tvůrčí svěžest jak v poválečných letech, tak v době nejtužšího stalinismu, v uvolněných letech šedesátých či v době normalizace vyžadovalo bezesporu velkou vnitřní sílu a zápal pro věc.


KAREL OTTO HRUBÝ: RETROSPEKTIVA

  • 7. 3. až 21. 5. 2023
  • Galerie hlavního města Prahy, Dům fotografie, Revoluční 5, Praha 1
  • út–st, pá–ne 10–18 hodin, čt 10–20 hodin
  • Kurátoři: Lukáš Bártl, Antonín Dufek a Jana Vránová
  • Spolupráce: Jitka Hlaváčková a Helena Musilová
  • Grafické řešení: Jan Šerých
  • Architektonické řešení: Tomáš Moravec

K. O. Hrubý se narodil ve Vídni, nicméně rodina strávila převážnou část jeho dětství a mládí ve Znojmě, kde také absolvoval gymnázium. V době následných studií práv v Brně se jeho vášní stala jazzová hudba. Po konci druhé světové války se vydal na dráhu fotoreportéra.

karel-otto-hruby╠u,-krajina-u-va╠uhu,-1948,-c╠îb.-fotografie,-v.295-mm,-s.349-mm.jpeg

Jeho fotografie jsou spjaty s dobou vzniku, reflektují autorovy osobní zájmy a témata, která jej zvlášť oslovovala, dobové názorové trendy i aktuální společenskou situaci. Začátky jeho tvorby vycházejí z československé meziválečné avantgardy a také tehdejší žurnalistické fotografie, na jejíž tradici Hrubý navázal. Již jako mladý si vytyčil náměty, které pak celý život fotografoval, a rychle si vybudoval pověst univerzálního autora.

karel-otto-hruby╠u,-madona-z-jzd,-1970,-c╠îb.-fotografie,-v.279-mm,-s.403-mm.jpeg

Výstava složená z přibližně dvou stovek fotografií, maleb a dalšího doplňujícího materiálu je členěna do několika tematických celků: Začátky, Nová budoucnost, Folklór a tradice, Všední den, Krajina a Inscenovaná realita.

karel-otto-hruby╠u,-kouzelni╠uk,-1953,-c╠îb.-fotografie,-v.360-mm,-s.300-mm.jpeg

Tvoří ji fotografie z veřejných i soukromých sbírek a archivů, včetně reprodukcí negativů z osobního archivu K. O. Hrubého, které doplňují pohled na jeho tvorbu. Monografie, která byla vydána u příležitosti stého výročí umělcova narození a jubilejní výstavy v Domě umění města Brna, poprvé komplexně postihla jeho význam v kontextu české fotografie.


Celý článek najdete v květnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-23-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.