Karel Otto Hrubý – černobílá klasika i barevné malby

Publikováno: 20. března 2023 | autor artmagazin.eu
dsc-2018-kopie.jpg

Dvě patra plná nostalgických černobílých fotografií doplněných několika barevnými obrazy, alba s kontakty a filmový dokument připomínají Karla Otto Hrubého.

Retrospektivní výstava v pražském Domě fotografie prezentuje ukázky všestranné tvorby fotografa, teoretika a pedagoga a propagátora fotografie v několika tematických okruzích. Jeho černobílé reportážní i aranžované fotografie jsou nejen historicky cenné, ale zároveň vynikají svou vysokou řemeslnou a výtvarnou kvalitou.

dsc-2018-kopie.jpg

Na výtvarné pojetí a kompoziční přístupy jeho fotografií měla vliv meziválečná avantgarda. Od jejích principů se Hrubý neodklonil ani v 50. letech, kdy jako fotoreportér musel dokumentovat budovatelské úspěchy, brigády, schůze nebo prvomájové oslavy. Jeho světelně a kompozičně vytříbené černobílé fotografie se však nepodřizovaly dogmatům socialistickému realismu. Jeho momentky z městského i venkovského prostředí mají poetiku a vyjadřují sociální cítění a sympatie k zobrazovaným osobám.

Specifickou část Hrubého tvorby představují krajiny. Ať zobrazují pásy políček nebo průmyslovou devastaci, důraz na geometrické krajinné prvky a působivé zachycení světel a stínů je povyšují na výtvarná díla. V Brně působící fotograf svým fotoaparátem dokumentoval život a krajinu jižní Moravy a Slovenska. V závěru své fotografické tvorby se věnoval inscenované fotografii a kolážím.  Výstava obsahuje i naivistické obrazy, kterým se K.O. Hrubý věnoval po odchodu do důchodu, kdy přestal fotografovat a žil na chalupě v jižních Čechách.

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.