Kája Petrášková – fotografka nejen z Brd

Publikováno: 30. listopadu 2022 | autor Redakce
petraskova-6.jpg

Jmenuje se Karolína, ale všichni přátelé jí říkají Kájo. Tak jsem si dovolil této milé a úžasně aktivní fotografce říkat také tak… Ona totiž na svém webu píše: „Budu moc ráda, když mi tak budete taky říkat.“ A víte, co mě u Káji mimo jiné také moc baví? Že fotí venku a je většinou v Brdech a jejich okolí, kde to mám také rád.

Na svém webu to potvrzuje: „Když si najdu volný čas a zrovna nefotím či neupravuji, tak mě najdete na procházce se psem Falcem anebo na kole v Brdech…“

petraskova-1.jpg

Dobré fotografie jsou plné příběhů. Já se ale v úvodu každého rozhovoru rád ptám na životní příběh zpovídaného fotografa. Jak jste se právě vy, Kájo, k fotografování dostala?
Vztah k fotografování, které pro mě vždy bylo především zachycováním vzpomínek, souvisel s mou tehdejší zálibou – koňmi. Bavilo mě ta nádherná zvířata fotit, ať už jen tak ve výběhu nebo na závodech. Když přišla chvíle na to zvolit si vysokou školu, rozhodla jsem se pro obor Multimédia na VŠE. Tady se můj hledáček poprvé začal zaměřovat i na lidi. Asi ve druhém ročníku jsem se na doporučení spolužačky (které za to budu navždy vděčná) dostala do firmy Nikon.

Tam jsem několik let působila jako promotér. Práce obnášela nejen asistenci zákazníkům, kteří si vybírali techniku, či výpomoc na fotokurzech, ale i focení reportáží z akcí, jež Nikon sponzoroval. Tam jsem se naučila opravdu hodně a už to byl jen krůček ke svatbám, kde se právě pojí mimo jiné focení reportáže s portréty.

petraskova-3.jpg

Rodiny, děti, svatby – témata a žánry velmi lidské a ženě blízké. Tento druh focení vyžaduje i určité porozumění či vztah s fotografovaným subjektem. Z vašich fotografií city přímo vyzařují. Jak vypadá příprava?
Focení je pro mě hodně o komunikaci s klienty a o tom, aby si odnášeli nejen fotky, ale i skvělý zážitek. Chci, aby se cítili před foťákem v pohodě. Celý proces například u svatby začíná při společném setkání se snoubenci u kávy, abychom se seznámili a hlavně aby oni sami věděli, koho si na svůj den D zvou. Poté přichází další předsvatební schůzka, tentokrát již plánovací, která je často spojená i s předsvatebním focením, kde si pár vyzkouší, jak takové focení probíhá a že to vlastně není až takový strašák, jak bývá často vnímáno.

petraskova-7.jpg

Na svatbu přijíždím již často spíše jako kamarádka než jen cizí dodavatel a to se hodně odráží nejen na výsledku, protože se mi snoubenci dokážou více otevřít, ale i na pohodové atmosféře. Největší odměnou pro mě pak je, že se za mnou většina novomanželů vrací a mohu být prostřednictvím fotografie svědkem jejich dalších životních událostí.

petraskova-6.jpg

Pokud jsem si všiml, fotíte tyto původně ateliérové žánry převážně v exteriérech, v krásných přírodních prostředích. Důvod?
Ateliér jsem provozovala necelý rok a půl a jednoduše jsem se v něm nenašla. Od dětství mám hodně blízko k přírodě. Miluji výhledy do krajiny, západy slunce a proměnlivost přírody spojenou se střídáním ročních období. Stejně tak je i každé fotografování jiné, protože jakákoliv lokace mi nabídne jiné...


Celý článek najdete v prosincovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.