Julie Hrnčířová ve finále soutěže Sony World Photography Awards 2016

Publikováno: 2. března 2016 | autor Redakce
© Julie Hrnčířová, Ecole Nationale Supérieure de la Photographie, Francie, kategorie Student, 2016 Sony World Photography

Desítka nejlepších studentů z celého světa poletí do Londýna na finální posouzení svých snímků v největší fotografické soutěži na světě. Každý z finalistů soutěží o fotografické vybavení Sony v hodnotě 30 000 EUR.

Julie Hrnčířová, třiadvacetiletá studentka prvního ročníku magisterského studia na francouzské Ecole Nationale Supérieure de la Photographie v Arles, se dostala do užšího výběru v kategorii studentů v soutěži Sony World Photography Awards 2016.

Bakalářský titul v oboru Digitální média (Fotografie, video) získala Julie na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem. Hrnčířová žije již sedmým rokem v zahraničí (Nancy, Štrasburk, Paříž a Arles), a její tvorba je proto výrazně ovlivněna evropským uměleckým a kulturním prostředím.

Hrnčířová zabodovala se svým snímkem „Selfie Stick“, který byl vybrán ze soutěžních příspěvků zaslaných z více než 400 vzdělávacích institucí na pěti kontinentech. Jde o portrét mladého muže pořizujícího své selfie. Snímek je působivou analýzou toho, jak nás technologie izolují od světa. O postupu mezi finalisty Hrnčířová říká: Jsem opravdu překvapená a velmi šťastná. Je to pro mě obrovská příležitost potkat zajímavé lidi, zejména členy poroty, kurátory a mnoho dalších důležitých osobností z oblasti fotografie. Také se moc těším, až si potřesu rukou s dalšími studenty, kteří se dostali do užšího výběru a společně si vyměníme své zkušenosti z fotografování a moderního umění.“

Češka studující ve Francii se stala jednou z deseti fotografů v užším výběru, kteří poletí do Londýna, aby se zúčastnili boje o titul Student Focus Photographer of the Year a získali cenu v podobě fotografického vybavení Sony v hodnotě 30 000 EUR. Dostane také možnost objevit se v British Journal of Photography (nejstarší fotografické publikaci na světě a mediálním partnerovi Student Focus) a šanci spravovat účet tohoto magazínu na Instagramu.

Hrnčířová i ostatní fotografové z užšího výběru budou nyní fotit novou sérii snímků pomocí vysoce kvalitního α7 ILCE-7K plnoformátového fotoaparátu od společnosti Sony, který každý z nich obdrží jako součást ceny za postup mezi finalisty. Z nově pořízených fotografií vybere odborná porota jednoho vítěze, který pro svou univerzitu vyhraje fotografické vybavení Sony v hodnotě 30 000 EUR.

„Byli jsme potěšeni, že se již podruhé za sebou jeden z našich studentů dostal do užšího výběru soutěže. Letošní téma Millenials (generace přelomu tisíciletí) bylo velmi zajímavé, protože je přímo spojeno s našimi žáky. Vybírali jsme z mnoha úžasných snímků a zvolit jeden, který by nejlépe reprezentoval naši instituci, bylo opravdu těžké. Julie Hrnčířová, naše finalistka, je nadšená, že získala fotoaparát Sony a nemůže se dočkat, až se s ním pustí do dalšího soutěžního úkolu,“ říká o úspěchu své studentky v soutěži Lionel Genre, přednášející na Katedře fotografie.

Nově vzniklé snímky budou k vidění od 22. dubna do 8. května na výstavě v Somerset House v Londýně, kde budou součástí expozice Sony World Photography Awards. Následně budou také zveřejněny v ročence Sony World Photography Awards.

Sony World Photography Awards je největší světová fotografická soutěž a její studentský program se pro mnohé mladé fotografy stal vstupenkou do fotografického průmyslu a poskytl jim příležitost, aby se jejich fotografie dostaly ke globálnímu publiku.

Více informací najdete zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.