JOSEF KOUDELKA – 83 let

Publikováno: 10. ledna 2021 | autor Redakce
JOSEF KOUDELKA – 83 let

Josef Koudelka patří k nejenom našim nejvýznamnějším fotografům 20. století. Proslavil se svými fotografiemi invaze vojsk Varšavské smlouvy do Prahy. Je členem proslulé fotografické skupiny Magnum Photos. Mezi jeho populární díla patří fotografické soubory Cikáni či Exily. V posledních letech se věnuje především fotografování scenérií.

Narodil se roku 1938 v Boskovicích, vyrůstal v nedalekém Valchově. V mládí začal fotografovat svoji rodinu a okolí bakelitovým fotoaparátem formátu 6×6. V roce 1961 promoval na ČVUT. V letech 1961–1967 pak pracoval jako letecký inženýr a zároveň začal fotografovat divadelní představení na starý aparát Rolleiflex. V této době se seznámil s kunsthistoričkou Annou Fárovou. Také začal pracovat na detailní studii Slovenských cikánů, kteří se snažili přizpůsobit se životu v Československu a přispíval do časopisu Divadlo jako nezávislý fotograf. Potom co zanechal práce leteckého inženýra, se připojil ke svazu Československých umělců a rozšířil svou studii o Rumunské cikány.

koudelka-002.jpg

V roce 1968 zdokumentoval invazi vojsk Varšavské smlouvy do Prahy. S pomocí Anny Fárové tyto snímky propašoval ze země. Ty pak byly distribuovány agenturou Magnum Photos a zveřejněny v mezinárodním tisku pod anonymními iniciálami P. P. (Prague Photographer, pražský fotograf). Staly se ikonou této události a symbolem odporu. Později byl za tyto snímky oceněn Zlatou medailí Roberta Capy.

koudelka-001.jpg

V roce 1970 získal azyl ve Velké Británii. Začal pak cestovat po Evropě, fotografoval cikány a jejich každodenní život. V roce 1974 se stal členem Magnum Photos. V roce 1975 vydal knihu Cikáni a měl svou první samostatnou výstavu v Muzeu moderního umění v New Yorku pořádanou kurátorem Johnem Szarkowskim.

koudelka-003.jpg

V roce 1978 vyhrál Nadarovu cenu (za knížku Gitans la fin du voyage, vyd. Delpire) a grant pro výzkum zahraničí.

koudelka-004.jpg

Roku 1980 se přestěhoval do Paříže. Získal oficiální pozvání od francouzského ministerstva k účasti na projektu Mission photographique de la DATAR – dokumentaci městské a venkovní krajiny ve Francii. Díky této příležitosti Koudelka začal fotografovat na panoramatický formát.

koudelka-005.jpg

Potom co se roku 1987 stal francouzským občanem, mohl se roku 1990 poprvé po 20 letech exilu vrátit do Česka. Na objednávku ministerstva zemědělství vypracoval studii české krajiny v Podkrušnohoří zdevastované industrializací a přírodními katastrofami s názvem Černý Trojúhelník. Vyvrcholením jeho volné tvorby ze 70. a 80. let byla kniha subjektivně dokumentárních fotografií Exily, v níž Koudelka vyjádřil ve výtvarně působivých záběrech s výraznými vizuálními symboly a metaforami vlastní pocity a prožitky z emigrace. Exily, které vyšly s úvodním textem laureáta Nobelovy ceny za literaturu Czesława Miłosze, patří k nejdůležitějším fotografickým publikacím minulého století a dočkaly se řady vydání.

koudelka-006.jpg

V roce 1994 byl přizván producentem Ericem Heumannem k natáčení filmu „Le regard d’Ulysse“ režiséra Thea Angelopoulose. Koudelka tak procestoval Řecko, Albánii, Rumunsko a bývalou Jugoslávii kombinujíc fiktivní fotografie a s realitou. V letech 1997 a 1998 se soustředil na krajinu jižního Walesu, což vedlo k vydání knihy Reconnaisance: Wales. V roce 1999 zveřejnil knihu Chaos, pojednání o 10 letech anarchie kterou lidé vnutili přírodě a sami sobě. Roku 2001 sestavil sérii panoramatických snímků industriální sítě Lhoist, kterou následovně vydal v knize Lime Stone. Roku 2003 byl Josef Koudelka oceněn jako osobnost roku české fotografie. Ve stejném roce představila pražská Národní galerie výstavu Retrospektiva, která byla vystavována i v dalších muzeích ve světě. Jeho poslední (rok 2006) knihou je Koudelka, vydaná roku 2006 Robertem Delpirem.

koudelka-007.jpg

Jeho neteří je Kamila Berndorffová, současná česká reportážní a dokumentární fotografka.

koudelka-008.jpg

Josef Koudelka – Wikipedie (wikipedia.org)

 

Už máte lednové vydání časopisu FOTOVIDEO?

fotovideo-01-2021.jpg

S kým se v lednovém FotoVideo setkáte?

Hned v úvodu s Jiřím Křenkem, jediným Čechem, který má akreditaci na fotografování závodů Formule 1. Jeho zážitky jsou až neuvěřitelné a fotografie úžasné. Hned v závěsu za ním je na dalších stránkách neuvěřitelná žena, oficiální fotografka Českého olympijského týmu, právě čerstvě oceněná Bára Reichová. Jeden fotografický zážitek tedy střídá další. Abychom nebyli jen v pohybu, dali jsme slovo i mistrům krajinářům. Co vám říkají jména Martin Rak a Martin Šaroch. Každý z nich své krajiny pojímá a snímá jinak a současně oba milují krásu a nedotknutelnost přírodu. Jejich snímky jsou dokonalými a propracovanými obrazy. A tak bychom mohli pokračovat s líčením originality Dana Vojtěcha, vzpomínkami Františka Dostála nebo dokumenty Lucie Mojžíšové. Naše nabídka je i v roce 2021 široká a bude taková stále. Jsme rádi, že jste s námi.

Vybírejte z lednového vydání časopisu FotoVideo v novém kabátě:

ROZHOVOR: JIŘÍ KŘENEK

Pouze dvacet fotografů z celého světa na trati Formule 1

jiri-krenek.jpg

INTERVIEW: BARBORA REICHOVÁ

Projekt Nezlomní olympionici vznikl v lockdownu a je dokonalý

barbora-reichova.jpg

ROZHOVOR: MARTIN RAK

Nejraději mám krajiny na sever od Prahy, říká mistr

martin-rak.jpg

ROZHOVOR: MAREK ŠAROCH

Dá se říct, že přes den létám s dronem jen výjimečně…

marek-saroch.jpg

PRAXE: DAN VOJTĚCH

Virtuální skatepark v Maxspace

dan-vojtech.jpg

FOTOGRAF ROKU: VYHRAJTE TÝDEN S VOLVO

Výjimečná soutěžní kategorie zahájena

vyfot-volvo.jpg

FOTOGRAF ROKU: PRVNÍ TÉMA NOVÉHO ROČNÍKU VYHODNOCENO

Téma Pohled z okna přitáhlo téměř 1500 fotografií! Jak jste dopadli vy a jak vaši fotografičtí přátelé? Pořadí najdete jen v tištěném vydání FotoVideo.

fotograf-roku.jpg

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na celý rok 2021! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás na zimní měsíce a vyzkoušejte si, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena….

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Za branou čtvrtstoletí – lednové FOTOVIDEO

 

 

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.