Jiří Královec – rozhovor v březnovém vydání FotoVideo

Publikováno: 5. března 2019 | autor Redakce
Foto: Jiří Královec

S Jiřím se potkávám často, dalo by se říci, že ho v dobrém slova smyslu sleduji. Jsem vlastně trvale zvědavý, co nového a jeho způsobem neobvyklého zase vymyslí. Má neuvěřitelné nápady a vy všichni asi víte, že o fotografiích s příběhy často píšu a že je vyhledávám. Teď si můžete některé z nich prohlédnout. A jen mimochodem, Jiří má aktuálně na Instagramu 28 800 sledujících…

Otázky kladl: Rudolf Stáhlich, odpovědi a foto: Jiří Královec, www.jirikralovec.com

...

Prý jste nedávno použili ke svícení dron od DJI, je to pravda? Co jste fotili?
Ano, jde o projekt „V jiném světle“, který už skoro rok fotím ve spolupráci s RedBullem − pořizuji portréty známých českých sportovců při sportech, kterým se nevěnují profesionálně a s nimiž si je běžně nespojujeme: například Eva Samková je zachycena při jízdě na koni (viz titulní strana/snímek vlevo/snímek vpravo) a každý portrét je svícen bezdrátovým bleskem upevněným právě na dronu. Název série je tedy záměrně dvojsmyslný: nejde jen o „jiné světlo“ přicházející z dronu, ale také o to, že sportovce najednou vidíme jinak, než jak jsme je zvyklí vídat. Z technického hlediska jde zároveň o úplně první soubor svého druhu.

Jako fotograf mám najednou možnost umístit zdroj světla prakticky kamkoli, což mi dává velkou svobodu a možnost uvažovat o fotce docela jinak, úplně proměnit dynamiku scény. Objekt zcela oddělím od pozadí a v praxi pak mohu přímo shora nasvítit třeba snowboardistu letícího přes potok, což by – bez využití nějaké plošiny – bylo za normálních okolností prakticky nemožné.
...

Chcete si článek dočíst hned? Celý článek si můžete přečíst a další snímky autora si můžete prohlédnout v březnovém tištěném (nebo elektronickém) vydání časopisu FotoVideo!

Více z obsahu březnového vydání nadjete zde.

FotoVideo 03/2019, foto Ivan Mladenov

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.