Jiří Bain PRINCIP KONTRASTU

Publikováno: 10. dubna 2018 | autor Redakce
Jiří Bain PRINCIP KONTRASTU

Jiří Bain PRINCIP KONTRASTU

KDY A KDE:

23. května -  22. června 2018

PO - PÁ: 9.00 - 17.00 hod.

Galerie Nahoře, Metropol

Senovážné nám. 248/2, 370 21 České Budějovice

 

Název výstavy odkazuje na jeden z nejznámějších pojmů z teoretické koncepce prof. Jána Šmoka. Obecný princip kontrastu mohou využít při skladbě svého díla  jak výtvarní umělci, tak spisovatelé, básníci, hudební skladatelé.

Pochopitelně i fotografův vizuální jazyk disponuje volbou kontrastu. Barevného, tonálního,  tvarového, atd.

Charakteristickým rukopisem Jiřího Baina je vysoký tonální kontrast ve spojení s černobílou škálou často umocněný pohybovou neostrostí.  Spojení této formy, bez pestrých barev a věcných detailů s často nedořečeným obsahem plným archetypálních symbolů, umožňuje  působit  emotivně  až  sugestivně na podvědomí citlivého a vnímavého diváka.

Povaha věčného experimentátora nutí autora k stálému hledání vlastní cesty vroubené řadou omylů, nezdarů a slepých uliček přesně podle zásady "Kdo chce k pramenům, musí jít proti proudu".

Jiří Bain (*1955 Praha)

Žije v Českých Budějovicích. Jeho pubertální zájem o výtvarné umění se záhy zhmotnil v prvních nesmělých a neumělých experimentech s vlastní malbou a fotografií koncem 60. let. Teprve blíže druhému okraji životní pouti se vrací k intenzivnějšímu fotografování.

Výsledky jsou k vidění zde.

Více informací k výstavě naleznete přímo tady.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.