Jedeme na Krušnohorský fOTOfEST

Publikováno: 15. října 2022 | autor Redakce
Krušnohorský fotofest

Máme velkou radost, když se v našem foto/video světě stále něco děje. Zvláště když vznikají nové akce (v tomto případě festival), na kterých se mohou potkávat fotografové všech žánrů, úrovní i věkových kategorií.

František Konopa, výborný portrétní fotograf a učitel na střední uměleckoprůmyslové škole a úspěšný lektor, zve na svůj workshop pořádaný v jeho rodném Ostrově nad Ohří. Můžete se ho zúčastnit v průběhu Krušnohorského fOTOfESTu 13. listopadu v Domě kultury Ostrov.

Text: vytvořen redakcí z podkladů organizátorů, rozhovor s Františkem Konopou vedla Dominika Jandáková, kontakt na událost na Facebooku: https://fb.me/e/1Vot4DFnW

Upozorňuji čtenáře, že si s Františkem v rozhovoru tykáme. Pár let jsme kamarádi, také jsem prošla jeho učením a aktuálně mi i fotil svatbu.

Františku, o tobě je známo, že jsi milovník fotografie. Pověz mi, co si účastníci workshopu odnesou z tvého kurzu?

Odnesou si znalosti o práci s portrétem. Naučí se, jak správně komunikovat s modelem či modelkou, a pojmout focení portrétu v umělecké verzi. Celý workshop bude v mém duchu tvorby, tedy jak vyprávět portrétem příběh.

Co bys účastníkům doporučil, aby si na kurz s sebou vzali?

Mějte s sebou svůj vlastní fotoaparát, telefon bych nedoporučoval. Vezměte si i svoje objektivy. Osobně nejraději kombinuji při focení objektivy 50 mm a 85 mm. A samozřejmě nesmí chybět dobrá nálada.

Krušnohorský fotofest in

Co tě na focení nejvíce baví?

Nejradši mám setkávání s lidmi. Díky focení jsem se dostal na různá zajímává místa, potkal se s lidmi, které bych normálně neměl šanci potkat. To vnímám jako benefit. Je to přesně to, co mě naplňuje, nová poznání.

Nejsi jen fotograf, ale také učitel na místní umělecké škole. Co svým žákům říkáš, když začínají v prvním ročníku?

Fotka není jen o technice, je to o vnímání světla a lidí. Hlavní je se nevzdávat. Odměňovat se za drobné posuny, motivovat se, pak to člověka žene dál. Důležité je zachovat si radost a lásku k fotce, jinak tě to totiž může přestat bavit a na fotografiích to je poznat.

Co nesmí ve tvém fotobatohu chybět?

Full-frame a k tomu portrétní objektivy. Mam 85 mm f/1,4 Art a 35 mm f/1,4 Art od Sigmy. Tyhle dva objektivy hrají v mojí tvorbě prim. Mám rád ten synsémantický pohled, kdy vlastně 35 mm dodává portrétu prostor, 85 mm pak využívám na detaily.

Podle čeho vybíráš svou fototechniku? Čemu při výběru dáváš větší váhu?

Fototechniku si vybírám podle tématu. Jsem portrétní fotograf, takže si vybírám portrétní skla, těla mám fullframová, kvůli jejich kvalitě. Zároveň jsem reportážní fotograf, takže potřebuji lepší citlivost ISO na senzoru. U objektivů je to jasné: miluji pevná skla a nevadí mi jejich vyšší hmotnost, rozhoduje kvalita. Ke svému focení potřebuji hodně světelná skla. Na clonu f/1,4 fotím po většinu času a pro klienty, v dnešní době je to skoro standard.

Měníš více těla, nebo skla?

Nejvíce měním těla. Objektivy nejsou tolik závislé na vývoji a nárocích, a tak mají delší životnost.

Přemýšlel jsi někdy o tom, že přejdeš na focení telefonem?

Nad focením telefonem jsem nikdy nepřemýšlel. Technika ještě není v dnešní době tak dokonalá. Nemohl bych s tím nafotit maturitní ples, svatbu možná, ale večer už by byl problém. Ale hlavně portrétní software není ještě tak dobrý, aby dokázal nahradit objektivy s clonou f/1,4.

Stala se ti nějaká tragikomická historika při focení, nad kterou se zpětně rád zasměješ?

Při focení se mi stalo pár humorných situací, hlavně při portrétních sériích. Tam se vždy něco stane, ale nic konkrétního si momentálně nevybavím.

Vyrazil jsi někdy ven jen tak bez fotoaparátu, nebo už je to prostě tvoje třetí ruka?

Bez foťáku ven už teď vyrážím. Mám rozklepaný 85mm objektiv a zjistil jsem, že jak foťák pořád nosím, hodně trpí objektivy. Teď jsem například do zahraničí odjel bez foťáku. Naposledy telefon zastoupil foťák při focení památek.

Je nějaká oblast fotografie, která tě láká a chtěl by ses jí více věnovat?

Video. Nechtěl bych opustit téma portrétu a tvorbu sérií, jen zkusím novou formu zpracování. Je tam zas jiný přesah a možnosti různé gradace.

Jsi ochotný pro fotku zažít i nepohodlí? Třeba brzo ráno vstát nebo v noci čekat na padající hvězdy při –10 ºC?

Platí i s přibývajícím věkem, že je jen fotograf špatně oblečen, ale počasí je skvělé. Kvůli focení sérií jsem zažil spoustu nepohodlí. Vstávat brzo ráno mi zas tak nevadí, ale jsou různé přírodní podmínky, které dělají focení náročnější. Například jsem fotil autoportrét ve vykopané jámě, když bylo –5 ºC a sněžilo a ještě jsem byl u toho nahý. Zase když je moc velké horko, fotíš v létě na poli a je 40 °C, je to taky náročné. Jako fotograf toho musíš snést občas dost, abys nafotil fotky, které si vysníš.

Děkuji ti za rozhovor, pozdravuj svoje studenty ve škole a budu se na tebe těšit na našem prvním fOTOfESTu 13. listopadu v Ostrově.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.