Janina Foldynová – Bez Fotografa roku bych některá témata nefotila

Publikováno: 26. února 2022 | autor Redakce
img-0866-upr2.jpg

Mám radost, že mohu na našich stránkách uvítat fotografku, jejíž styl zaujal porotu natolik, že se z jednotlivých hodnocení v průběhu 21. ročníku nastřádal rekordní počet bodů a tím i drtivé celkové vítězství.

Fotografku, která miluje děti a zvířata a mnoha začínajícím ukázala cestu k rozvoji. Jsem rád, že jsem si s touto milou, půvabnou a zajímavě vyprávějící dámou mohl zase chvíli povídat.

Milá Janino, už uplynuly myslím zase dva roky, co jsme se viděli s tebou a Otou Metličkou, když jsem vám předával ceny za první a druhé místo v 19. ročníku Fotografa roku. Tenkrát jsi byla druhá a loňský 21. ročník jsi dokonce vyhrála. Kde se v tobě bere soutěživost, důsledné zasílání fotografií do každého tématu, snaha být nejlepší?
Ahoj Rudo, druhé místo v 19. ročníku bylo jako můj splněný sen. Tebe i Otu jsem moc ráda poznala osobně a jemu popřála zasloužené vítězství. Další ročník jsem vynechala, bylo hekticky, spíše jsem řešila distanční výuku než své zájmy. Nikdy jsem nebyla soutěživý typ, ale když jsem do 21. ročníku vložila první fotografie a opět měly úspěch, zakousla jsem se a fotila i taková témata, která bych bez Fotografa roku zcela jistě nefotila.

img-5091-upr6.jpg

O to větší byl údiv, když i ona měla úspěch, a tak jsem jela dál s podporou mých blízkých, kteří mě popoháněli a pomáhali vybírat fotografie do dalších témat. Ani ke konci jsem stále nevěřila, že bych mohla dosáhnout cíle jako první. Viděla jsem nespočet dokonalých fotografií, které jsem si dokázala představit na stupních vítězů, v našem malém rybníčku je spousta šikovných umělců. Netušíš, jak velikou radost mám, že se nejvíc líbila právě moje tvorba. Obrovskou zásluhu však mají mé děti, bez nich by nic z toho nebylo.

u81b5510-upr3.jpg

Tím se dostáváme ke tvým fotografickým začátkům, jaké byly?
Fotografii jsem krátce studovala na Výtvarné škole Václava Hollara, kde jsme se učili krom jiného i portrétní a figurální kreslení. Fotky i kinofilmy jsme si ....


Celý rozhovor najdete v březnovém čísle časopisu FotoVideo

 

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.