Jana Hunterová / Země nikoho

Publikováno: 11. února 2016 | autor Redakce
Země nikoho

Mezi srbským Berkasovem a chorvatskou Bapskou leží zhruba 100 metrů dlouhé pásmo "země nikoho". Je to místo, kde každý den od konce září 2015 přechází hranice tisíce uprchlíků. Koordinace mezi oběma zeměmi bohužel velmi často vázne, a tak mnoho migrantů uvízne v území nikoho na mnoho dlouhých hodin.

NAVŠTIVTE VÝSTAVU FOTOGRAFIÍ 16.3. - 30.4. 2016

  • Galerie Nahoře, DK Metropol
  • Senovážné nám.2
  • 370 01 České Budějovice
  • www.metropolcb.cz

Fotografie byly pořízeny během dobrovolnické mise Jany Hunterové a Romana Machka na srbsko-chorvatské hranici mezi 13. a 17. říjnem 2015.

Nekonečné davy promrzlých lidí jsou vystaveny velmi špatným povětrnostním podmínkám s velkým nedostatkem základních životních potřeb. Pod jednoduchými stany i mimo ně čekají na možnost vstupu do Chorvatska, které jim otvírá vysněnou cestu do Evropské unie. Skupina českých dobrovolníků společně s dalšími charitativními organizacemi pomáhají zvládat a koordinovat dav, poskytují teplé oblečení, deky, jídlo, pití a zdravotní pomoc. Ve spolupráci s několika dobrovolnými předkladateli dávají příchozím informace a psychickou podporu. Mezi uprchlíky je mnoho dětí, žen, starých a nemocných lidí. Nekonečné hodiny čekají na příjezd vytouženého autobusu, jen tak vestoje nebo sedící na zmoklé a blátěné zemi. Mají však naději, která jim dává sílu jít dál.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.