Jakub Cejpek – Patnáct tipů pro focení na čtyřtisícovkách

Publikováno: 27. února 2022 | autor Redakce
jakub-cejpek.jpg

Proč zrovna čtyřtisícovky? říkáte si. Má snad focení právě v této nadmořské výšce svá unikátní specifika? Nemá. Ale protože ty evropské patří mezi mé dlouholeté horolezecké i fotografické záliby, napadlo mě sepsat pár subjektivních tipů, které jsem za těch 16 let nasbíral.

Snad se vám některé z nich při focení v horách hodí. A třeba je využijete i na těch nižších nebo vyšších kopcích než diktuje nadpis tohoto článku.

Text, foto i video: Jakub Cejpek, www.cejpek.com, www.instagram.com/jakubcejpek, X-photographer a ambasador fotoaparátů X-T2, X-H1 a objektivu Fujinon 10–24 mm f/4 Mark II, má vylezeno 81 z 82 alpských čtyřtisícovek

4000-fotovideo-006.jpg

Zamilujte si je

Nejlíp se fotí to, co máte rádi, co vás fascinuje a naplňuje energií. Pokud vám krajina skal, sněhu a ledu připadá elegantní, majestátní a okouzlující, je dost pravděpodobné, že se podobné pocity budete snažit přenést do svých fotografií. Také vám zřejmě nebudou tolik vadit všechen diskomfort, úsilí a příkoří, která jsou s pohybem ve vysokohorském terénu spojena.

4000-fotovideo-012.jpg

Buďte ve správnou dobu na správném místě

Sám sebe nepovažuji za žádného velkého umělce a myslím si, že většina mých povedenějších fotografií vzniká díky tomu, že mi nevadí brzké vstávání, rád chodím do kopce a koukám se pozorně kolem sebe. Zásadní je podle mě správné načasování. Když budete při východu slunce teprve stát frontu na...


Celý rozhovor najdete v březnovém čísle časopisu FotoVideo


fv03-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.