Inspirace/Na cestách: Bretaň s Nikonem Z7 a Nikkorem Z 24−70 mm f/2,8 S

Publikováno: 2. listopadu 2019 | autor Redakce
stanislav-pokorny-nz0952.jpg

Před třemi lety jsem si řekl:
„Už je to naposled, Bretaně bylo dost.“ Ale jak to většinou bývá, nebylo, vyrazil jsem do Trégastelu v pátek 20. září 2019 znovu.

Text a foto: Stanislav Pokorný, http://www.stanpokorny.com

Cesta

Zatímco podstatná část kolegů, kteří mě k další, tentokrát už skutečně poslední cestě do Bretaně přemluvili, letěla letadlem, já jako při všech minulých (bylo jich už osm) jel autem s jedním noclehem v Landonvillers zhruba v polovině cesty. S přespáním v krásném prostředí a následným přetrpěním ucpaných obchvatů kolem Paříže jsem po 14 hodinách jízdy v 18 hodin v sobotu dorazil na místo v Trégastelu.

Fotografové, kteří letěli s přestupem do Brestu, přistáli také kolem šesté večer, ale neodolali a vydali se cestou fotit majáky na západním pobřeží a dorazili těsně před jedenáctou v noci. Všichni jsme byli natěšeni na týden pobytu na pobřeží Růžové žuly (Côte de Granit Rose) v Bretani. Ač bylo týden před naším příjezdem krásné počasí, nám hrozil po celou dobu déšť a vítr, což se taky po většinu času naplnilo.

stanislav-pokorny-nz0961.jpg

Delší expozice

Po zkušenostech z minulých cest jsem si řekl, že nebudu s sebou tahat množství techniky, a vyrazil jsem nalehko s Nikonem Z7 a novým Nikkorem 24−70 mm f/2,8 Z a několika nezbytnými filtry, z nichž jsem ale použil jen ND 4000 a ND 32000, protože už při odjezdu jsem měl představu, že si nafotím nějaké snímky pobřeží expozicí v délce 2−4 minut. Nafotil, ale v den, kdy na moři řádila dost silná bouře, to byl docela adrenalin. Stál jsem na velkém kameni nad mořem, pode mnou se valily vlny, bylo kolem sedmé hodiny večer a mně nedošlo, že začíná příliv. Expozice vycházela na čtyři minuty, další čtyři minuty „černé“ expozice a nakonec se začalo ukazovat, že celých dlouhých osm minut je moc pro místo, které jsem si vybral. Během chvilky začaly vlny olizovat nohy stativu a

 

...
Celý článek si můžete přečíst v listopadovém vydání FotoVideo.
Více informací o obsahu listopadového vydání najdete zde.

fv11-vizual-v1-.jpg

fv11-vizual-v2-.jpg

fv11-vizual-v3-.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.