Inspirace – Maximilian Streich

Publikováno: 2. ledna 2024 | autor Redakce
walk-both-ways-2016.jpg

Jak to máte vy? Já, když vidím skvělé fotky, hned píšu, sháním kontakty, využívám známé, až se k autorovi dostanu. Jsem rád, že v drtivé většině nejsem odmítnut a mohu mít radost z dalšího krásného rozhovoru pro náš časopis, tedy samozřejmě a jedině a pouze pro vás, milí čtenáři.

Možná mnozí z vás tohoto autora znají, já se přiznám, že jsem měl v tomto případě velkou mezeru a o to více mě rozhovor s ním bavil.

liquid-face-xi-2023-the-liquid-faces-series©-maximilian-streich.jpg

Vážený Maximiliane, díky za váš čas a odpovědi na mé otázky. Když si prohlížím vaše fotografie, vidím, že žijete v krásném Berlíně, ale fotografujete také hodně v ulicích Londýna, New Yorku, Paříže a dalších měst? Čím vás tato velkoměsta fascinují?
Všechna tato ikonická města mají svůj vlastní jedinečný vzhled a atmosféru, díky čemuž téměř každá fotografie, kterou v nich pořídíte, působí filmovým dojmem. Jejich půvab často odráží nadčasové kouzlo, které bylo k vidění na dřívějších pouličních fotografiích ze 60. let 20. století.

Když si uděláte chvilku na to, abyste věnovali pozornost a soustředili se na daný okamžik, objeví se před vaším fotoaparátem nespočet každodenních dokonalých scén připravených k zachycení.

liquid-canvas-vi-2023-the-liquid-canvas-series©-maximilian-streich.jpg

Velmi mě zaujaly snímky z nočních ulic, odrazy světel v kalužích a ulice v dešti – v nepříznivých podmínkách. Proč si vybíráte tyto obtížné motivy?
V počátcích jsem experimentoval s využitím deště jako nástroje pro své fotografování někdy v roce 2012 a logicky jsem se obával o svůj fotoaparát a o to, jak ty snímky vyjdou. Fascinující světlo a barvy vytvářené deštěm jsou však něčím, co mě rychle a naprosto dostalo a následně mě nutilo s focením v těchto podmínkách víc a víc experimentovat.

A tak se v té době stalo špatné počasí ústředním stylistickým prvkem mých snímků. Déšť, sníh, a dokonce i mlha – to vše vytváří jinou náladu, která výrazně stimuluje mou kreativitu. Ve své fotografické práci jsem se v posledních letech posunul od širokoúhlých záběrů (ty jsem hojně tvořil ve svých počátcích) k detailním záběrům scén.

nikonzf-bw-mode-dsc-0411©-maximilian-streich.jpg

Snažím se soustředit na detaily v jednotlivých scénách a konkrétněji na abstraktní motivy a hrát si s vrstvami. Například déšť je skvělý proto, že vlastně všude vytváří odrazy.

Ale abych nepřeskakoval: pojďme k vašemu fotografování od začátku. Kdy a čím jste začal fotit?
Svůj první fotoaparát Nikon D5000 jsem si koupil v roce 2009. Zpočátku jsem s ním pořizoval klasické snímky měst, ale také krajiny. Když jsem se přestěhoval do Berlína, přestěhoval se se mnou i další osvědčený fotoaparát D800, se kterým jsem ...


Celý článek najdete v lednovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.